Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Αξιολογείται η Ελληνική Οικονομία από την SCOPE

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Θέμα oλίγων ωρών είναι η δημοσιοποίηση από πλευράς Scope της νέας αξιολόγησής για την ελληνική οικονομία. Ο γερμανικός οίκος είναι και ο πρώτος οίκος αξιολόγησης της Δύσης, ο οποίος θα κρίνει το αξιόχρεο της χώρας μας μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Προηγήθηκε στις 31 Ιουλίου ο ιαπωνικός οίκος R&I, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που «ανέβασε» την Ελλάδα ξανά στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας.

Ωστόσο, όσο και αν μία απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας σήμερα από την Scope Ratings αποτελεί καλό νέο για την Αθήνα, και σαφέστατα δημιουργεί μία σοβαρή δυναμική, τα σημαντικά νέα αναμένονται από Σεπτέμβριο από τους τέσσερις οίκους DBRS, Fitch, S&P και Moody’s.

Και αυτό γιατί ο γερμανικός οίκος δεν έχει λάβει ακόμα την σφραγίδα έγκρισης της ΕΚΤ, το οποίο σημαίνει πως οι αξιολογήσεις του δεν λαμβάνονται υπόψη από το Ευρωσύστημα.

Στο ημερολόγιο των επερχόμενων αξιολογήσεων η Ελλάδα έχει να αναμένει κρίσιμες ημερομηνίες το φθινόπωρο. Ο οίκος DBRS προηγείται στις 8 Σεπτεμβρίου, με την Moody’s να ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στις 20 Οκτωβρίου παίρνει σειρά η Standard & Poor’s και ο οίκος Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ

DBRS:              8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

MOODY’S:      15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  

S&P’s:             20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

FITCH:             1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  

Ο πιο «αυστηρός» εκ των τεσσάρων είναι η Moody’s κρατώντας την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Πάντως η συνεχής αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ευεργετικές για τον δανεισμό της χώρας και κατά συνέπεια και της ίδιας της αγοράς. 

Στη Βουλή κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεγαλύτερα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία ενώ φέρνει και αλλαγές για την πολλαπλή απασχόληση των μισθωτών. Ο εργαζόμενος θα μπορεί να απασχοληθεί σε 2 εργοδότες χωρίς να ισχύει χρονικός περιορισμός όπως ισχύει σήμερα.

Επιπλέον 5 δις. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης διεκδικεί η Ελλάδα προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερα χαμηλότοκα δάνεια στην αγορά, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις. Το κείμενο για την αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Σημαντικό και επίκαιρο ρόλο για το οικονομικό γίγνεσθαι καλείται να παίξει η Ελλάδα μετά την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας, Καινοτομίας και ΣΔΙΤ της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από τον κ. Γεώργιο Καταπόδη. Ο κ. Καταπόδης μίλησε για τη σημαντική αυτή εξέλιξη στον Δημήτρη Απόκη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More