Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Η Ελλάδα 3η φθηνότερη στη Τιμή Λιανικής Ρεύματος στην ΕΕ λόγω επιδότησης  

Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, πολύ κάτω από τα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας νέο χαμηλό 12μήνου.

Η τελευταία φορά που είχαμε ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:                        64,5 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ                       85,9 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: – 53,5%

Πίσω από την νέα υποχώρηση βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση για το καύσιμο εξαιτίας των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών. Η χαμηλή κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης να παραμένουν πλήρης σε ποσοστό 84%, που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας.

Ωστόσο η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Για την ακρίβεια διαμορφώνεται στα 214,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αμέσως επόμενη ακριβότερη αγορά στην ΕΕ είναι η Ιταλία όπου η χονδρεμπορική ρεύματος διαμορφώνεται στα 182,8 ευρώ/μεγαβατώρα. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει την 3η χαμηλότερη τιμή λιανικής στην Ευρώπη με τελικό κόστος 0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

 

ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 

ΕΛΛΑΔΑ: 214,2 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: 107,46 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΓΑΛΛΙΑ: 126,68 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

ΙΤΑΛΙΑ: 182,8 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ

Εν τω μεταξύ το τελευταίο τρίμηνο η αύξηση στο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι μεγάλη, την ίδια ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΑΝΕΙΩΝ

(σύγκριση Νοεμβρίου – Σεπτεμβρίου)

Στεγαστικά                              3,41% (από 2,73%)

Καταναλωτικά                         6,94% (από 6,64%)

Επαγγελματικά                        5, 54% (από 4,72%)

Μέσο επιτόκιο                        4,83% (από 4,56%)

 

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

(σύγκριση Νοεμβρίου – Σεπτεμβρίου)

Νοικοκυριών                           0,14% (από 0,09%)

Επιχειρήσεων                          0,27% (από 0,16%)

 

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ

Νοέμβριος      4,53%

Οκτώβριος      4,23%

Σεπτέμβριος   3,91%

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής για το νέο έτος. Ο κύκλος των αξιολογήσεων ανοίγει φέτος στα τέλη του Ιανουαρίου με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch.

Τέλος πόδι στις διεθνείς αγορές πατούν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες. Εκπρόσωποι των εταιρειών που βραβεύτηκαν από το Elevate Greece μίλησαν στη Γωγώ Κατσέλη για τις εφαρμογές που αναπτύσσουν, αλλά και τα επόμενα σχέδια τους.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More