Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Η επενδυτική βαθμίδα οδηγεί και σε αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του 2024, με αρχές του 2025 σύμφωνα με αναλυτές.

Στις 12 Ιουνίου 2013, το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από τον σημαντικότερο δείκτη αξιολόγησης παγκοσμίως, τον MSCI, τον οποίο παρακολουθούν οι μεγαλύτεροι διεθνείς οίκοι.

Η χρηματιστηριακή αγορά έκτοτε έχει διανύσει μια μεγάλη ανοδική πορεία από τον Οκτώβριο του 2022 και τις 850 περίπου μονάδες, στις 1350 μονάδες τον Ιούλιο του 2023. Μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης οφείλεται στην προεξόφληση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΚΤΏΒΡΙΟΣ ’22: 850 ΜΟΝΑΔΕΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ ’23: 1350 ΜΟΝΑΔΕΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Η επίτευξη λοιπόν της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και η μετάβαση του Χ.Α στις ανεπτυγμένες αγορές θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη μελλοντική ανάπτυξη

Η προοπτικής αυτή σε συνδυασμό και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από ακόμη δύο οίκους αξιολόγησης μέχρι τέλος του έτους αλλά και οι εξαγγελίες στην ΔΕΘ επηρεάζουν τις αγορές. Ανοδικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS

Ελεύθεροι επαγγελματίες και ακίνητα θα έχουν την τιμητική τους στις επικείμενες φορολογικές αλλαγές, καθώς πρόκειται για δύο κλάδους όπου η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει» παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για τον περιορισμό τους.

Αύριο το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, πρόκειται να εξειδικεύσει τις νέες δράσεις για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη δημιουργία ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου για νέες ελαφρύνσεις και παροχές στις αδύναμες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες σε βάθος χρόνου.

Οι σημαντικότερες αλλαγές θα αφορούν στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Θα καθιερωθεί νέος τρόπος εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων, ενώ τα  δηλωθέντα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.

Στο μέτωπο των ακινήτων, διαμορφώνεται νέα κατάσταση στα Airbnb που φοροδιαφεύγουν με τους ιδιοκτήτες τους εφεξής να αντιμετωπίζονται ως «ξενοδόχοι». Στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγορά με στόχο να μην υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και είδη νοικοκυριού σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης. Στόχος είναι να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις, να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα αισχροκέρδειας και να ελεγχθούν οι τρόποι τιμολόγησης.

ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΉΣΕΙΣ

· συγκράτηση κόστους διαβίωσης

· βασικά προϊόντα (τρόφιμα & είδη νοικοκυριού)

· έλεγχοι για περιθώριο κέρδους

· διαμόρφωση τιμών & προσφορών

· εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας (εκπτώσεις, προσφορές)

· ενίσχυση ανταγωνισμού (βιομηχανίες & σούπερ μάρκετ)

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο σχήμα επιδοτήσεων των λογαριασμών του ρεύματος που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024 αφού στο τέλος του χρόνου λήγουν τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Περισσότερο στοχευμένες οι νέες επιδοτήσεις.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

1.      ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΊΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 

2.      ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΩΝ 

3.      ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΩΝ

Η μόνιμη βελτίωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων είναι από τους βασικούς σχεδιασμούς του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι και αντίδοτο στην κλιμακούμενη ακρίβεια. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει ουσιαστικά το ξεπάγωμα των τριετιών και των επιδομάτων προϋπηρεσίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More