Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Ισχυροί κλυδωνισμοί στις αγορές από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Ισχυρούς κλυδωνισμούς έχει προκαλέσει στις χρηματιστηριακές αγορές η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Η απόφαση αιφνιδίασε τις αγορές και συρρίκνωσε σημαντικά το κλαμπ των χωρών παγκοσμίως, μόλις 9, επτά της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, που απολαμβάνουν την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τους τρεις μεγάλους οίκους,Fitch, S&P και Moody’s

Αν και η Goldman Sachs εμφανίστηκε καθησυχαστική, οι επενδυτές στην Γουόλ Στριτ επικεντρώθηκαν στην αιτιολόγηση της απόφασης της Fitch που ουσιαστικά δεν είναι άλλη από το αυξανόμενο βάρος του χρέους που δημιουργεί συνθήκες δημοσιονομικής επιδείνωσης τα επόμενα τρία χρόνια.

Το αποτέλεσμα ήταν χθες ο δείκτης βαρόμετρο Dow Jones να υποχωρήσει τελικά 0,98%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 να χάσει -1,38%. Ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές κλείνοντας με πτώση της τάξης του 2,17%.

Να σημειωθεί ότι η υποβάθμιση έρχεται ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ετοιμάζεται για ένα μπαράζ εκδόσεων νέου χρέους ύψους 1,007 τρισ. δολ. το γ’ τρίμηνο.

Αν αναζητούσαμε πάντως μία θετική είδηση σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων διαχώρισαν τη θέση τους με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στις αποδόσεις των ομολόγων να είναι εξαιρετικά μικρός έως ανύπαρκτος.

Που σημαίνει ότι η απόφαση αυτή για την αμερικανική οικονομία δεν επηρέασε το κόστος δανεισμού τουλάχιστον προς το παρόν των υπολοίπων χωρών και δη των ευρωπαϊκών και ακόμα πιο συγκεκριμένα των ελληνικών. Για την ακρίβεια η απόδοση του ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μάλιστα 3,8%.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά θα παραμείνει ψύχραιμη και ο λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον αξιολόγηση ΑΑ από δύο οίκους γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στα funds που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ομόλογα μόνο χωρών με ΑΑΑ, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιων αναγκαστικών πωλήσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το κόστος χρέους και των υπολοίπων χωρών. 

Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επεκτείνουν σημαντικά τις απώλειες τους.

Τις λίστες με τα ονόματα όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ  σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία επικαιροποίησαν η ΑΑΔΕ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Τέλος χρόνου λοιπόν για τους μεγαλοοφειλέτες. Τα ονόματα θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ 

(36/72 ή 120 δόσεων)

Δικαιούχοι:                  200.000 οφειλέτες 

Επανεντάξεις:              50.000 οφειλέτες 

Έως αύριο προγραμματίζεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες εντός και εκτός Ελλάδας να αποστέλλουν στοιχεία συναλλαγών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Το νομοσχέδιο έρχεται να εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ

(συναλλαγές μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες)

1.       Ενοικίαση ακινήτων

2.       Ενοικίαση μέσω μεταφοράς

3.       Παροχή προσωπικών υπηρεσιών

4.       Πώληση αγαθών

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ

1.  Αποστολή δεδομένων από τις πλατφόρμες

2.  Συλλογή από τις φορολογικές αρχές

3. Διασταύρωση με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων

Στα 1000 ευρώ περιορίζεται η ευθύνη του καταναλωτή σε περίπτωση απάτης στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, οι τράπεζες, στις οποίες πέφτει το βάρος της ασφάλειας για τις συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ καθιστούν αυστηρότερη τη διαδικασία αρχής γενομένης από τις επόμενες εβδομάδες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More