Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Κρίσιμες οι οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας

Παρουσίαση Οικονομικού Ενθέτου: Κωνσταντίνα Δημητρούλη  

Πυκνή σε εξελίξεις αναμένεται να είναι η τρέχουσα βδομάδα για την ελληνική οικονομία, με το βλέμμα να στρέφεται στην ετυμηγορία του πρώτου αναγνωρισμένου από την ΕΚΤ οίκου αξιολόγησης για την επενδυτική βαθμίδα της χώρας και στα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Ειδικότερα την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του έτους. Οι ελπίδες για μια καλύτερη επίδοση βασίζονται στις επενδύσεις,  που είχαν διψήφιο ρυθμό αύξησης και στην καλή πορεία του τουρισμού για το σύνολο της χώρας. Πρόσθετο στοιχείο αναμένεται να αποτελέσει η χαμηλότερη αξία των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών ενέργειας.

Τη «σκυτάλη» παίρνει την Παρασκευή η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS, ο οποίος προς το παρόν έχει τοποθετήσει το αξιόχρεο της χώρας μίας βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 

ΤΕΤΑΡΤΗ 06/09:                ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ ΓΙΑ ΑΕΠ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/09:          ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ DBRS  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08/09:          ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι τρεις αυτές εξελίξεις θα κρίνουν και τη δυναμική με την οποία θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο άτυπο Eurogroup της Ισπανίας, την επόμενη Παρασκευή, όπου θα τεθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, η συνέχιση των μέτρων στήριξης αλλά και το ελληνικό αίτημα για πρόωρη εξόφληση 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερές δάνεια με την Ευρωζώνη (GLF).

Στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών μπήκαν οι αυτοαπασχολούμενοι που εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα στην εφορία. Εκτός από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δρομολογούνται και αλλαγές προκειμένου να σφίξει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν κέρδη.  

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΎΜΕΝΟΥΣ 

Υποχρεωτική έκδοση τιμολογίου για συναλλαγές άνω των 50 €

Αναγνώριση επαγγελματικών δαπανών μόνο με ηλεκτρονικά τιμολόγια

Διασταυρώσεις δαπανών – εισοδημάτων  σε όσους δηλώνουν κάτω από 10.000 € 

Τακτικός έλεγχος σε όσους ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

Τη δυνατότητα στους αποταμιευτές να επενδύσουν σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις δίνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Δέλεαρ οι υψηλές αποδόσεις.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ 

Εγγραφές φυσικών προσώπων 

Τρίτη 05/09 έως Πέμπτη 07/09

Μέγιστο ποσό τα 15.000 €

ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ 

Οι αποδόσεις 

07/06/2023:                        3,84%

08/12/2021:                        -0,40%

13/04/2010:                        4,85%

Την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής που φουσκώνει τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών ακόμη και κατά 4% θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Ενέργειας. Στο στόχαστρο και ο λεγόμενος “ενεργειακός τουρισμός” δηλαδή οι χιλιάδες καταναλωτές που εγκαταλείπουν τον έναν πάροχο για κάποιον άλλον αφήνοντας όμως πίσω τους φέσια.  

Η εταιρική ναυτιλιακή διπλωματία έχει τη δυνατότητα να επιλύσει διαφορές σε όλο το φάσμα της επιχειρησιακής δραστηριότητα ενός πλοίου, με σεβασμό στα δικαιικά συστήματα των χωρών αλλά και σε συνεργασία με τα εκάστοτε νομικά γραφεία. Η ναυτιλία παραδοσιακά χρησιμοποιεί τα 3Δ για τη επίλυση των διαφορών, δηλαδή τη διαμεσολάβηση, τη διαιτησία και τα δικαστήρια, με τη MarDiplo να έρχεται και προσθέτει ένα τέταρτο εργαλείο που είναι τη διπλωματία, υποστηρίζει η Δρ. Μαίρη Παπασχοινοπούλου ιδρυτικός εταίρος της MarDiplo σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More