Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Περισσότερους φόρους συγκριτικά με πέρυσι βεβαιώνει η εφορία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Στα 3 δισ. ευρώ ανέρχονται μέχρι στιγμής οι βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να εισπραχθούν περισσότεροι φόροι συγκριτικά με πέρυσι παρά το γεγονός ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2023

Υποβλήθηκαν:                                  5,87 εκατ.

Εκκρεμούν:                                        600 χιλιάδες

Βεβαιώθηκαν:                                  3 δισ. ευρώ 

Χρεωστικά:                                        35 στα 100 

Φόρος ανά χρεωστικό:                 1050-1100 €  

Με το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού να καλπάζει, τον πληθωρισμό να σημειώνει αύξηση για πρώτη φορά από πέρυσι το καλοκαίρι και τους οίκους αξιολόγησης να έχουν ήδη θέσει στο στόχαστρο τους την αμερικανική οικονομία η δουλειά που καλείται να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών από εδώ και στο εξής φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3% του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη επιτάχυνση που εμφανίζει ο δείκτης από τον Ιούνιο του 2022.  Το δε έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,6 τρισ. δολάρια τους πρώτους 10 μήνες για τη χρήση του 2023, σε υπερδιπλάσιο δηλαδή επίπεδο από ό,τι ήταν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Πρόκειται για δύο μεγέθη που σύμφωνα με αναλυτές μπορούν να δικαιολογήσουν πρώτον την ανησυχία των οίκων αξιολόγησης αλλά και το δισταγμό της Fed να κλείσει οριστικά τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της αμερικανικής οικονομίας με την αιτιολογία περί “αναμενόμενης δημοσιονομικής επιδείνωσης”.

Η δε Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να κρατά μικρό καλάθι παρακολουθώντας στενά έναν ακόμα δείκτη, αυτόν των τιμών προσωπικών δαπανών  Ιουλίου που θα δημοσιευτεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για το τι θα κάνουν οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά στο επιτόκια.

Λίγες ημέρες μετά τον διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα σπίτι μου και το 85% των χρημάτων έχουν ήδη δεσμευτεί. Όσοι έχουν πάρει προέγκριση θα πρέπει να βιαστούν να βρουν ακίνητο καθώς τα περιθώρια στενεύουν για τα σπίτια έως 150.000 ευρώ.   

Φρένο στην αισχροκέρδεια επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς στη διάταξη για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους, εντάσσονται οι θερμοσίφωνες ενόψει της έναρξης του προγράμματος «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», αλλά και τα βασικά σχολικά είδη. Παράλληλα, εντός του Αυγούστου τίθεται σε ισχύ το καλάθι των σχολικών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More