Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Προς μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος – Τα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Με τη συγκέντρωση των κινητών τηλεφώνων όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας θα επιχειρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί σε ένα από τα κύρια ζητούμενα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού δηλαδή τη μετάβαση στη μηναία από την τετραμηνιαία καταμέτρηση.

Ελλείψει έξυπνων μετρητών, οι οποίοι δεν αναμένεται να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους αναλογικούς μετρητές πριν το 2030, ο ΔΕΔΔΗΕ, ζητά να του δοθούν από το σύνολο των προμηθευτών τα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών που εκπροσωπούν ώστε να έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Πρόκειται για μια εισήγηση του Διαχειριστή που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ ως τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Εν όψει των αλλαγών αυτών ο ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να αρχίσει τις μηνιαίες καταμετρήσεις από τον Απρίλιο κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό. Πλέον έχει τεθεί ως ορόσημο ο Ιούνιος αλλά όλα δείχνουν πως και πάλι δεν θα είναι σε θέση να κάνει μηνιαίες καταμετρήσεις από τον επόμενο μήνα. Πάντως ήδη από τον Απρίλιο ο ΔΕΔΔΗΕ στέλνει σε καταναλωτές των οποίων διαθέτει τα κινητά τηλέφωνα, μηνύματα.

Σε διεύρυνση του  προγράμματος παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων προχωρά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυξάνοντας τον αριθμό των ωφελούμενων αλλά και τις επιμέρους κατασκηνωτικές περιόδους. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά σε λίγες μέρες όπως και για το παιδικό  κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-ΕΦΚΑ που φέτος θα δώσει την δυνατότητα να κάνουν διακοπές 36 χιλιάδες παιδιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΞΟΧΩΝ ΚΑΙ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Ωφελούμενοι (παιδιά, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ)

2024: 13.595      

2023: 12.350

Αιτήσεις στους Δήμους 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΞΟΧΩΝ ΚΑΙ – ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ

Αττική: Άγιος Ανδρέας & Κερατέα   

Λάρισα:  Αγ Παρασκευή

Θεσσαλονίκη: Σταυρός

Χαλκιδική: Μεταμόρφωση

Καβάλα: Νέα Πέραμος  

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ e- ΕΦΚΑ

36.000 θέσεις για παιδιά 6 -16 ετών

(ασφαλισμένων και συνταξιούχων)  

Αιτήσεις: από 20 έως  30 Μαΐου   

www.efka.gov.gr  

www.gov.gr

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών διαπραγματεύεται η τιμή του χαλκού στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων μετά από ένα ισχυρό ράλι που τροφοδοτήθηκε από τις προβλέψεις για παγκόσμιο έλλειμμα στην προσφορά του πολύτιμου για την βιομηχανία αλλά και την τεχνολογία μετάλλου. 

Από τις αρχές του 2024, ο χαλκός καταγράφει άνοδο 20% με τους επενδυτές να αψηφούν τη χαμηλή ζήτηση, ειδικά στην Κίνα. 

Η τιμή του ξεπέρασε τα 10.200 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει έως και τα  10.239 δολάρια που αποτελεί υψηλό 2ετιας. 

Βραχυχρόνια οι τιμές ενισχύθηκαν καθώς οι αγορές εμπορευμάτων έλαβαν ώθηση από το σχέδιο της Κίνας να κυκλοφορήσει ειδικά ομόλογα μακράς διάρκειας που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν δαπάνες για υποδομές. 

Προς το παρόν πάντως η αδυναμία στη ζήτηση δημιουργείται από τα καλώδια χαλκού, έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 65% της συνολικής ζήτησης χαλκού στην Κίνα, καθώς οι κρατικές εταιρείες ενέργειας φοβούνται ότι το κόστος θα μπορούσε να μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει αντίκτυπο στην οικονομία. 

Άλλοι τομείς όπως ο κλιματισμός και οι οικιακές συσκευές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις υψηλότερες τιμές χαλκού αν και σύμφωνα με τους αναλυτές η επιβάρυνση για τους καταναλωτές δεν ήταν σημαντική. 

Σε αντίθεση με τον χαλκό η τιμή του κακάο δείχνει σημάδια ανάσχεσης στο ξέφρενο ράλι που κατέγραφε το προηγούμενο διάστημα. Αφορμή οι προβλέψεις για υγρό καιρό στις βασικές χώρες παραγωγής, αλλά και η χαμηλή ζήτηση. 

Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου έχει φρενάρει την δυναμική του εξηλεκτρισμού της θέρμανσης στην Ευρώπη, με τις πωλήσεις των αντλιών θερμότητας να πέφτουν κατά 5%. Δεδομένου ότι το 2040 θα απαγορευτούν οι λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής κινήτρων αλλά και ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου. Όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, σε εκκρεμότητα παραμένει η απόφαση για τα νέα φωτοβολταϊκά ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το νέο εξοικονομώ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More