Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: Σημαντική αποκλιμάκωση στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου – Αλλαγές στα επιδόματα

Αλλαγές στα επιδόματα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου

Σημαντική υποχώρηση της χονδρικής τιμής τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου καταγράφεται τον Οκτώβριο. Στο ρεύμα η χονδρική τιμή έπεσε κατά 36% έναντι του Σεπτεμβρίου ενώ στο φυσικό αέριο κατά 38%. Αντίθετα η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,8% τον τελευταίο μήνα.

Οι μεταβολές αυτές οδηγούν σε αναπροσαρμογή και της επιδοματικής πολιτικής. Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου και καθώς θα είναι χαμηλότερα από του Οκτώβρη, θεωρείται βέβαιη η μείωση της επιδότησης, χωρίς να γνωρίζουμε αν η τελική τιμή για τον καταναλωτή θα παραμείνει στα 23 λεπτά/kWh.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχιστεί αλλά και εκεί προβλέπεται μείωση της επιδότησης (τον Οκτώβριο ήταν 9λεπτά/kWh).

Για το πετρέλαιο κίνησης σχεδιάζεται επαναφορά της επιδότησης.

Δείτε επίσης στο Ένθετο Οικονομία

Bloomberg: Δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητά η Κομισιόν.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η κομισιόν φαίνεται να υιοθετεί την πρόταση για δυναμικό πλαφόν στο ολλανδικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου. Αντίστοιχη πρόταση έχουν καταθέσει Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία, αντιτίθεται όμως η Γερμανία

Δημήτρης Καινούργιος: Απαραίτητη για την Ε.Ε η κοινή έκδοση χρέους

Η ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει σε κοινή έκδοση χρέους με βάση το μοντέλο που ακολούθησε και στην υγειονομική κρίση υποστηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Δημήτρης Καινούργιος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Παρουσίαση/επιμέλεια: Μαρίνα Δεμερτζιάν

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More