Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Οικονομία: ΦΠΑ & φόρος εισοδήματος ενίσχυσαν τα έσοδα – Μείωση καταθέσεων κατά 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

Στα 2,7 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο έναντι στόχου για  πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά έσοδα ενισχύθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης κατά 261 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ και από ΦΠΑ κατά 246 εκατ., φτάνοντας τα 2,2 δισ. €

Την ίδια ώρα, μειωμένες κατά 4,5 δισ. ευρώ ήταν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον πρώτο μήνα του έτους. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, (ΚΑΡΤΑ 2) οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 1,4 δισ. ευρώ. Μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων οι οποίες τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 3,09 δισ. ευρώ στα 44,3 δισ. 

Αυξημένος ήταν ο τζίρος των καταστημάτων της Αττικής στις χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας. Μάλιστα, Γωγώ Κατσέλη, ο εμπορικός κόσμος προσδοκά επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο. 

Ξεκινoύν τον επόμενο μήνα οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κεντρική Μακεδονία με την Δυτική, δηλαδή στις λιγνιτικές περιοχές. Θα είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα που θα μπορεί να υποστηρίξει και την μεταφορά πράσινου υδρογόνου. 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More