Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένθετο Υγεία: 7.700 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού στην Ελλάδα

Ο Οκτώβριος έχει χαρακτηριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή ενημέρωση γύρω από αυτό το θέμα έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που κάνουν προληπτικές εξετάσεις. Ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία για αυτή τη μορφή καρκίνου, η οποία είναι η πιο συχνή στις γυναίκες.

-1 στις 8 γυναίκες θα έρθει αντιμέτωπη με διάγνωση καρκίνου μαστού

-7.700 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα

-Υψηλά ποσοστά επιβίωσης στην πρώτη πενταετία

-Το 5% είναι κληρονομικοί καρκίνοι

Στο Ένθετο Υγεία του ERTNEWS βλέπουμε ποια είναι τα τρία πράγματα που κάθε γυναίκα δεν πρέπει να αμελεί για να προλάβει τον καρκίνο του μαστού, ανάλογα με την ηλικία της.

Δείτε ακόμα στο Ένθετο Υγεία του ERTNEWS:

Ο κληρονομικός καρκίνος του μαστού μπορεί εύκολα να διαγνωστεί σε γυναίκες που νοσούν, έτσι ώστε να ελεγχθούν και οι συγγενείς 1ου βαθμού για την ύπαρξη παθολογικών γονιδίων.

Η εξέταση γίνεται με απλή λήψη αίματος αλλά έχει ένα υψηλό κόστος που καλύπτεται εν μέρει από τον ΕΟΠΥΥ. Όπως τονίζουν οι ογκολόγοι είναι σημαντικό να καλύπτεται και για τους συγγενείς ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική πρώιμη παρέμβαση.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Γυναίκες στην Ογκολογία» έχει χρηματοδοτήσει την εξέταση γονιδιακού ελέγχου για ένα σημαντικό αριθμό οικονομικά αδύναμων γυναικών.

Ο καρκίνος του στήθους, σε ποσοστό 1% αφορά και το ανδρικό φύλο. Η περίπτωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου, που έγινε γνωστή πριν από λίγες ημέρες, ήταν καμπανάκι ότι ο καρκίνος του στήθους δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση.

Παρουσίαση/επιμέλεια: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More