Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοπλος σκότωσε φωτορεπόρτερ στο Μεξικό – Τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στη χώρα από το 2020

Μεξικανός φωτοειδησεογράφος δολοφονήθηκε χθες Πέμπτη από ένοπλο στη Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό, πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Πριν από αυτόν, άλλοι πέντε δημοσιογράφοι είχαν πέσει νεκροί στο Μεξικό από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontière, RSF). Πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από το 2000, ενώ άλλοι 28 έχουν εξαφανιστεί και παραμένουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με την ίδια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με άλλη οργάνωση, την Άρθρο 19, το 2022 ήταν το πιο πολύνεκρο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, με τουλάχιστον 13 δολοφονίες δημοσιογράφων να καταγράφονται από την κυβέρνηση.

Συνεργάτης της τοπικής εφημερίδας Heraldo de Juarez, ο Ισμαέλ Βιγιαγκόμες Τάπια σκοτώθηκε από σφαίρα που τον πέτυχε «στο μάτι», διευκρίνισε στον Τύπο ο Κάρλος Μανουέλ Σάλας, εισαγγελέας της βόρειας περιφέρειας της πολιτείας Τσιουάουα, όπου υπάγεται διοικητικά η Χουάρες.

Ο φόνος διαπράχθηκε σε κατοικημένη ζώνη της Χουάρες, πρωτεύουσας της βιομηχανίας που αναλαμβάνει υπεργολαβίες από τις ΗΠΑ, όπως και της βίας με θύματα γυναίκες τα χρόνια του 1990.

Το πτώμα του βρέθηκε μέσα στο όχημα που χρησιμοποιούσε ως επαγγελματίας οδηγός εταιρείας που αναλαμβάνει μεταφορές προσώπων μέσω ψηφιακής εφαρμογής.

Το κινητό τηλέφωνό του ήταν άφαντο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

«Δεν αποκλείουμε τίποτα. Ένας δημοσιογράφος είναι δημοσιογράφος 24 ώρες το 24ωρο, ανεξαρτήτως του εάν επιδίδεται σε άλλη δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Σάλας.

Ο Χόρχε Μέσα, ρεπόρτερ της Εράλδο ντε Χουάρες, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Milenio ότι δεν γνωρίζει ο Ισμαέλ Βιγιαγκόμες Τάπια να είχε δεχθεί ποτέ απειλές εξαιτίας της δουλειάς του.

Η πολιτεία Βερακρούς (νοτιοανατολικά) είναι αυτή με τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών δημοσιογράφων (31) από το 2000. Επί των ημερών του κυβερνήτη Χαβιέρ Ντουάρτε (2010-2016), ο οποίος καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει εννιά χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση και συμμορία, είχαν δολοφονηθεί 18 δημοσιογράφοι.

«Η αθέμιτη σύμπραξη των αρχών και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», υπογραμμίζει η RSF. «Επαγγελματίες οι οποίοι καλύπτουν ευαίσθητα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την πολιτική ή το έγκλημα, πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο, δέχονται προειδοποιήσεις ή απειλές, όταν απλά, απλούστατα, δεν δολοφονούνται».

Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία για τα εγκλήματα κατά δημοσιογράφων. Και, το 2012, ιδρύθηκε μηχανισμός προστασίας υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων. Όμως αυτός ο τελευταίος έχει μετατραπεί σε αντικείμενο αμφισβητήσεων και έντονων επικρίσεων, εξαιτίας του χαμηλού προϋπολογισμού του και της υποστελέχωσής του.

Στις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου που παραχωρεί, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επικρίνει συχνά τα ΜΜΕ, ιδίως τα παραδοσιακά, καθώς και μεγάλα ονόματα της μεξικανικής δημοσιογραφίας.

Σύμφωνα με την Άρθρο 19, στο Μεξικό διαπραττόταν επίθεση εναντίον του Τύπου κάθε 13 ώρες το 2022.

«Είμαστε ανάστατοι, θλιμμένοι, εξοργισμένοι», δήλωσε ο Χοσέ Ραμόν Ορτίς, ο διευθυντής της Εράλδο ντε Χουάρες. «Αυτό που δεν θέλουμε είναι η συγκεκριμένη υπόθεση να έχει κατάληξη παρόμοια με αυτές των θανάτων άλλων δημοσιογράφων. Είτε το κίνητρο ήταν η δημοσιογραφική του δουλειά είτε κάτι άλλο, θέλουμε σαφήνεια, να μας πουν τι έγινε».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More