Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έξι μήνες 35μελες πλήρωμα καθάριζε τις ακτές της Μαγνησίας από φερτά υλικά

Ενώπιον θέρους, η Μαγνησία σχεδόν επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, περίμενε την ιδιωτική πρωτοβουλία για το αυτονόητο. Τον καθαρισμό των ακτών της. Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, που έζησε επί του πεδίου την καταιγίδα και παρουσίαζε καθημερινά τις συνέπειές της, παρακολούθησε τις προσπάθειες των ανθρώπων, που ανέλαβαν να αποκαταστήσουν την όψη των ακτών.

 Η Εύη Λάζου- Λασκαρίδη πρόεδρος του ιδρύματος, εξηγεί πως η Μαγνησία δεν ήταν ενταγμένη στον αρχικό σχεδιασμό του ιδρύματος, αλλά μετά την λαίλαπα που άφησε πίσω η πλημμύρα η αντίδραση ήταν άμεση. Στόχος ήταν μετά την αποχώρηση της πολυμελούς ομάδος να παραδοθούν οι ακτές καθαρές στους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής

Μετά το πέρασμα του DANIEL, 112 ακτές, έπρεπε να καθαριστούν από τα φερτά υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι και κατέληξαν στην θάλασσα.

Περίπου πενήντα τόνοι συγκεντρώθηκαν, τα οποία σε όγκο ήταν πολλαπλάσια, και όπως λέει η κ. Λασκαρίδη αντιστοιχούν σε περίπου πενήντα τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. Ακόμη και ως εικόνα είναι ασύλληπτου μεγέθους.

Δυστυχώς εκτιμάται ότι ένα μεγάλο τμήμα, από αυτά που είναι ελαφρύτερα και μικρότερα κατέληξαν στον βυθό, όπου θα περιμένουν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, αν και τα χημικά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα θα διαχυθούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Πέντε βάρδιες με τριάντα πέντε ανθρώπου σε 24ωρη βάση εργάστηκαν επί 178 ημέρες για την περισυλλογή και πάνω από 1000 μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους συμμετείχαν σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια. Αν μη τι άλλο η ευαισθητοποίηση των νέων για το περιβάλλον είναι το θετικό της υποθέσεως.

Όσον αφορά το που θα καταλήξουν τόσοι τόνοι η κ. Λασκαρίδη αναφέρει πως γίνεται διαλογή και καταλήγουν είτε στην ανακύκλωση είτε στις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων των τοπικών δημοτικών αρχών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More