Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έργα ύψους 2 δισ. στο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας

Το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας παρουσίασε ο περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Το εκτιμώμενο ποσό υλοποίησης των έργων και μέτρων του σχεδίου της Περιφέρειας φτάνει τα 2 δις. ευρώ, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλές συμπτώσεις με τις προτάσεων των Ολλανδών αλλά και επιμέρους διαφωνίες.  

Σε σχέση με το σχέδιο των Ολλανδικής εταιρείας,  ο κ. Κουρέτας, εξέφρασε την άποψη ότι το κόστος των έργων είναι μειωμένο σε 50%.

Σε ότι αφορά στην ιεράρχηση  των παρεμβάσεων, ο κ. Κουρέτας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των αναχωμάτων, τη διάνοιξη ποταμών και ρεμάτων, με εκτιμώμενο κόστος τα 535 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κουρέτας, επεσήμανε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει και μέτρα για την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείματος στην Θεσσαλία, τα οποία είναι τα εξής:

Κλειστά δίκτυα άρδευσης

Στάγδην άρδευση

Εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών

Το εκτιμώμενο κόστος ων παραπάνω παρεμβάσεων φτάνει στα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι τόσο στο σχέδιο της Περιφέρειας, όσο και στο σχέδιο των Ολλανδών, προτείνεται η μεταφορά νερού (200 εκατ. κυβικών) από τον Αχελώο, μέσω του φράγματος της Συκιάς.

Τελείως διαφορετική προσέγγιση υπάρχει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με τη διαχείριση της Κάρλας. Ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι απαιτείται η διάνοιξη σήραγγας που δια διοχετεύει νερό στο Αιγαίο, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς που εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω παρέμβαση στην περιοχή.

Η κατασκευή φραγμάτων και έργων ορεινής υδρονομίας στην Θεσσαλία αποτελεί κοινό τόπο στις προτάσεις των Ολλανδικής εταιρείας και την Περιφέρειας.

Τέλος, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στο ζήτημα της βαμβακοκαλλιέργειας υποστηρίζοντας ότι το βαμβάκι αποτελούσε και μπορεί να αποτελέσει και πάλι προστιθέμενη αξία στην Θεσσαλία.

Σημειώνεται πως το σχέδιο της Περιφέρειας εκτείνεται σε 500 σελίδες και για την εκπόνησή του εργάστηκαν τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες.

Video με την παρουσίαση του προγράμματος απο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More