Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται το 23ο “Γαβούστημα” των απανταχού Καππαδοκών

Τα γλέντια των ξεριζωμένων Μικρασιατών προσφύγων αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και δείγμα του πολιτισμού τους, ενώ παράλληλα ενίσχυσαν τους δεσμούς που δημιουργούσαν μεταξύ τους, ώστε να ξεπερνούν τις δυσκολίες της προσφυγιάς.

Το ετήσιο “Γαβούστημα“, (που σημαίνει σύναξη, συνάθροιση, μάζωμα, αντάμωμα, σμίξιμο, συνάντηση, συγκέντρωση ανθρώπων όλων των ηλικιών κι όλων των γενεών), δηλαδή το αντάμωμα των απανταχού Καππαδοκών επί γης, είναι ο τρόπος των νεότερων γενεών να διατηρήσουν τη συνέχεια της ζωής και της ιστορίας.

Φέτος, το 23ο Γαβούστημα, δηλαδή η Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών, την οποία οργανώνει ο Λαογραφικός Όμιλος Σημάντρων, θα ζωντανέψει την παράδοση και τον πολιτισμό της Καππαδοκίας στα Σήμαντρα Χαλκιδικής από τις 18 έως τις 20 Αυγούστου.

Την αυλαία των εκδηλώσεων για το 23ο Γαβούστημα άνοιξε η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Εκατογραφία μνήμης», σε συνεργασία με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και τον Κωνσταντίνο Νίγδελη. Παράλληλα στον ίδιο χώρο λειτουργεί λαογραφική έκθεση με αντικείμενα της προσωπικής συλλογής της Μαρίας Καππαδόκισσας, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα από το Σεμέντερε και την Κωνσταντινούπολη. Η έκθεση θα λειτουργήσει στις 12 Αυγούστου και μετά από τις 14 έως τις 20 Αυγούστου, ώρες 19:00-22:00.

Στη συνέχεια των εκδηλώσεων, την Παρασκευή, 18 Αυγούστου, στις 20:00, στο Γήπεδο Σημάντρων, η θεατρική ομάδα «Ονειροπλόοι» θα παρουσιάσει το θεατρικό δρώμενο «Επιτάφιος Θρήνος», σε σκηνοθεσία Ιωάννη Βογιατζή. Την ίδια βραδιά θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της ιερής εικόνας του Αγίου Βασιλείου με είσοδο των Καππαδοκικών λαβάρων και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, καθώς και η ομιλία του Ολλανδού καθηγητή Γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Γάνδης Μαρκ Γιάνσεν. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν χοροί της Καππαδοκίας από διάφορους συλλόγους και θα ακολουθήσει μεγάλο γλέντι.

Το Σάββατο, στις 20:00, στο γήπεδο των Σημάντρων, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο από το δημοτικό θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Κιλελέρ, καθώς και χοροί από διάφορα σωματεία, ενώ η βραδιά θα κλείσει με ένα ακόμη καππαδοκικό γλέντι.

Τέλος, το πρωί της Κυριακής, 20 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σημάντρων και θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων. Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η παρουσίαση του βιβλίου «Καππαδοκία Σεμέντερε-Σήμαντρα» του Κωνσταντίνου Νίγδελη, στις 12 Αυγούστου, στις 20:30 και η έκθεση με θέμα «Καππαδοκία, Πρόσφυγες» από το Σύλλογο Εικαστικών Δημιουργών Νέας Προποντίδας, από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου.

Πηγή: pontosnews

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More