Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήρεμες και ξέγνοιαστες διακοπές στην Σκύρο

Όποιος δεν το έχει επισκεφτεί χάνει. Το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων η Σκύρος, διαθέτει πολύ πράσινο, τις μοναδικές ομορφιές του Αιγαίου και μια πλούσια ιστορία.    

Άργησε λίγο η σαιζόν, λόγω των εκλογών, αλλά ήδη οι κρατήσεις βρίσκονται στο 100%, αναφέρει ο Γιάννης Ευγενικός, επιχειρηματίας του τουρισμού.

Με δυο τσάρτερ από Αυστρία και Τσεχία, καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την παραλία της Κύμης, με ένα Air bus, καθώς και την υπάρχουσα σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, η Σκύρος είναι ένας εύκολος και ελκυστικός προορισμός. Το 85% των επισκεπτών είναι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι την ανακαλύπτουν σιγά- σιγά. Φέτος θα λειτουργήσει και το υδατοδρόμιο στην ζώνη του λιμανιού της Λιναριάς Σκύρου, για να συνδεθούμε με την Χαλκίδα, όπως σημειώνει ο κ. Ευγενικός.

Με πολλές παραλίες ελεύθερες, κολπίσκους και ορμίσκους προσφέρει την άνεση της ιδιωτικότητας και της απομόνωσης.

Με δυο μεγάλες φάρμες που εκτρέφουν τα γνωστά σκυριανά ιππάρια, πλούσια ορνιθοπανίδα με τον Μαυροπετρίτη, που έρχεται από την Μαδαγασκάρη για να γεννήσει και φυσικό περιβάλλον, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει άθικτο, η Σκύρος κερδίζει περισσότερη φήμη ως αρχοντικό νησί, που περιλαμβάνει και στοιχεία κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με υψηλής ποιότητας γαστρονομία, πολιτιστική παράδοση και επιπλέον οικονομικά καταλύματα για κάθε βαλάντιο.

Θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ο καλύτερος προορισμός, και παρ’ όλο που απευθύνεται παραδοσιακά στον εσωτερικό τουρισμό, σταδιακά γίνεται ευρύτερα γνωστός και στο εξωτερικό. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι να καταντήσουν οι τουριστικοί προορισμοί τόποι δυσφορίας για τους επισκέπτες και για τους ντόπιους. Η Σκύρος έχει ακόμη το περιθώριο να είναι δελεαστική, ακριβώς γιατί δεν ακολουθεί το μοντέλο των άλλων νησιών του Αιγαίου. Σύντομα όλοι θα αντιληφθούν ότι αυτό που σήμερα φαίνεται κερδοφόρο και ανεπτυγμένο τουριστικά θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημία στο μέλλον. Και αυτό δεν αφορά μόνο την νησιωτική χώρα, αλλά το σύνολο της επικράτειας που έχει δει τον τουρισμό ως νέο Ελ Ντοράντο.

Οι επιλογές έχουν πάντα ένα αντίτιμο και στην περίπτωση του τουρισμού, μπορεί να αποτελεί προσωρινή λύση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα είναι αυτός που θα προκαλέσει στην χώρα τα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Και σύντομα. Πρόκειται για τον γνωστό “Law of Unintended Consequences” και επί το ελληνικότερον “Νόμος των Ακούσιων Συνεπειών“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More