Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αίγυπτος – Κατάρ: Είμαστε κοντά σε παράταση εκεχειρίας κατά δύο ημέρες – Σήμερα η απελευθέρωση 11 ισραηλινών ομήρων

Η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας, προκειμένου να παραταθεί κατά δύο ημέρες η κατάπαυση του πυρός του Ισραήλ με τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Ντίαα Ρασγουάν, επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Η διήμερη παράταση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων και 60 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπλήρωσε.

Με την απελευθέρωση 11 Ισραηλινών ομήρων, που αναμένεται σήμερα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την απελευθέρωση 33 Παλαιστινίων, είπε ο Ρασγουάν.

Υπενθυμίζεται ότι απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η 4ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς, και εντείνονται οι πιέσεις από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες να επιμηκυνθεί, προκειμένου να γυρίσουν στις οικογένειές τους περισσότεροι όμηροι. Η τρίτη ομάδα ομήρων αφέθηκε χθες (26/11/2023) ελεύθερη από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση άλλων 39 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το «αγκάθι» που καθυστερεί τις σημερινές απελευθερώσεις ομήρων

Νωρίτερα μάλιστα το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναγράφεται ότι ακόμα εξετάζεται η λίστα με τα ονόματα των ομήρων που βρίσκονται υπό καθεστώς απελευθέρωσης ωστόσο υπάρχουν ορισμένες αγκυλώσεις. Όπως επισημαίνεται θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τις επόμενες ώρες.

Τα «αγκάθια» σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με τα μέλη των οικογενειών καθώς, όπως λέει το Ισραήλ, η Χαμάς χωρίζει τις οικογένειες, μπορεί δηλαδή να αφήσει ελεύθερη τη μητέρα και να κρατάει όμηρο το παιδί ή και αντίστροφα, ενώ είχε συμφωνηθεί οι οικογένειες να παραδίδονται αυτόφιες στο Ισραήλ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More