Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδελαΐδα: Διάλεξη για την Κυπριακή Μετανάστευση συγκίνησε το κοινό

Ταξίδι πίσω στο χρόνο έκαναν πλήθος Ελλήνων και Κυπρίων ομογενών κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα την Κυπριακή Μετανάστευση.  Η άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη, που υπάγεται στις εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Οδύσσεια, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Κυπριακής Κοινότητας και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας και την Κυπριακή Κοινότητα Νοτίου Αυστραλίας.  

Την διάλεξη παρουσίασε ο καθηγητής Ιστορίας Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Αποικισμού, από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς, Ανδρίκος Βαρνάβα.  Ο καθηγητής Βαρνάβα έδωσε μια λεπτομερή ανάλυση βασισμένη σε εκτενή έρευνα που διεξήγε, παρουσιάζοντας διαχρονικά το μεταναστευτικό κύμα από την Κύπρο αλλά και τις συνθήκες που συνάντησαν οι Κύπριοι μετανάστες.  

Η παρουσίαση συγκεκριμένων στοιχείων σόκαρε αλλά και συγκίνησε ταυτόχρονα, κυρίως ορισμένους από τους παρευρισκόμενους που βίωσαν τα όσα περιέγραψε ο καθηγητής.  

Η Κυπριακή μετανάστευση ξεκίνησε δειλά στις αρχές της δεκαετίας του 1910 όπου ένας μικρός αριθμός Κυπρίων μετακινήθηκε προς την Αίγυπτο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το 1916 και μετά αρκετοί Κύπριοι μετανάστευσαν στην Δυτική Ευρώπη και την Αμερικάνικη Ήπειρο, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεχόντουσαν περιορισμένο αριθμό μεταναστών.  Στη δεκαετία του 1920 και του 1930 βλέπουμε τους πρώτους Κύπριους να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να φτάνουν πλέον στην Αυστραλία.  Δεν ήταν όμως εύκολη υπόθεση αφού τα κριτήρια για είσοδο  στην Αυστραλία από την Κύπρο ήταν αυστηρά, όπου απαιτούνταν χρηματικά ποσά έως και £200, κυρίως αν δεν υπήρχε εγγυητής, καθώς και σειρά δικαιολογητικών όπως Βρετανικό διαβατήριο.  

Το Κυπριακό μεταναστευτικό κύμα προς της Αυστραλία εντάθηκε τη δεκαετία του 1950. Ένα από τα πιο γνωστά πλοία της εποχής, και βαθειά συνδεδεμένο με την Κυπριακή μετανάστευση, το «Κορσικά» έριξε άγκυρα στο Φρημάντλ της Δυτικής Αυστραλίας τον Ιανουάριο του 1952, μεταφέροντας μετανάστες οι οποίοι έμειναν σοκαρισμένοι με τις συνθήκες του πλοίου αλλά και γενικότερα του μεγάλου ταξιδιού.  

Τη διάλεξη παρακολούθησαν η Κυπριακής καταγωγής Υπουργός Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων κα Άντρια Μάηκλς και ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής Περιφέρειας Αδελαΐδας κ. Στάθης Γεωργανάς.  

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Ν. Αυστραλίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More