Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αζερμπαϊτζάν: Κοινές ασκήσεις με την Τουρκία στα σύνορα με την Αρμενία

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23/10, την έναρξη στρατιωτικών ελιγμών με την Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, στο πλαίσιο της έντασης μεταξύ Μπακού και Ερεβάν, μετά την ανάκτηση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι ασκήσεις διεξάγονται στο Μπακού και στον αζερικό θύλακα του Ναχτσιβάν, στα σύνορα Αρμενίας και Ιράν, καθώς και στα απελευθερωμένα εδάφη, η τοποθεσία των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί και θα μπορούσε να αναφέρεται στο Καραμπάχ ή σε γειτονικές Αζέρικες  περιφέρειες.

Το υπουργείο δήλωσε ότι αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή έως και 3.000 στρατιωτών από τις δύο χώρες, δεκάδες τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού και περίπου είκοσι αεροσκάφη και σκοπός τους είναι να εξασφαλίσουν καλό συντονισμό στη μάχη και να βελτιώσουν την ηγεσία και τον επαγγελματισμό των  δυνάμεων τους.

Οι στρατιώτες των δύο χωρών θα εκπαιδευτούν στη χρήση πυροβολικού, αεροπορίας, κατασκευή πλωτών γεφυρών εκτελώντας άλματα με αλεξίπτωτο σε εχθρικό έδαφος.

Το Ερεβάν απο την πλευρά του φοβάται ότι ο πλουσιότερος και καλύτερα εξοπλισμένος γείτονας του που υποστηρίζεται από την Τουρκία θα προσπαθήσει να εδραιώσει την επιρροή του συνδέοντας τον θύλακα του Ναχτσιβάν με το έδαφός του επιτιθέμενος στη νότια Αρμενία.

Οι δύο χώρες, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, πραγματοποιούν συνομιλίες για διάφορα θέματα χωρίς ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκαν χτες στην Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Πηγή: defence.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More