Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακατάσχετος λογαριασμός: «Ξεπαγώνει» το όριο των 1.250 ευρώ (video)

Για τις εξελίξεις στο ξεπάγωμα του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά  και για το market pass και τα τεκμήρια μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6»,  φοροτεχνικός Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «ξεπαγώνει το όριο των 1.250 ευρώ και μπορεί να ανέβει και παραπάνω ανάλογα με τη ρύθμιση που θα κάνουμε και τα ποσά τα οποία θα πληρώνουμε. Όπως βλέπουμε, για να γίνει αυτό θα πρέπει ο φορολογούμενος που έχει δεσμευμένο λογαριασμό οπωσδήποτε να ενταχθεί σε ρύθμιση, να τηρεί τη ρύθμιση και να πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης αυτής.

Για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί, θα πρέπει να έχει ρυθμίσει οπωσδήποτε το χρέος του και να μην έχει οφειλές και να έχει πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις της ρύθμισης, για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Να έχει δηλώσει τον λογαριασμό τον οποίο θέλει να είναι ακατάσχετος και έχει γίνει ο περιορισμός αυτός σε αυτόν τον λογαριασμό και από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχει πληρώσει κάθε δόση και να τηρεί αυτές τις δόσεις με συνέπεια.

Όσοι δεν τηρούν τη ρύθμιση ή χάσουν κάποια δόση, χάνουν και το ευεργέτημα αυτό. Οπότε πολύ μεγάλη προσοχή, εάν χάσουν μια δόση έστω και μία δόση από τη ρύθμιση, χάνουν το ευεργέτημα αν δεν το πληρώσουν. Δηλαδή δεν μπορούν να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις την τρίτη να την αφήσουν εκεί σταματάει πάλι το ευεργέτημα».

Συνεχίζοντας είπε: «Μιλάμε για λογαριασμό μισθοδοσίας, όπως και για αυτόν. Υπήρχε το 1.250 ευρώ το ακατάσχετο και θα πρέπει να πούμε ότι θα πρέπει να το έχουμε δηλώσει εξαρχής έναν λογαριασμό, ότι είναι ακατάσχετος για να μπορέσει να συνεχίσει και να συζητάμε όλα αυτά που λέμε και για την αύξηση του περιορισμού αλλά και για το αρχικό ποσό».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο Market pass λέγοντας: «Και βέβαια η πλατφόρμα είναι μια καινούργια διαδικασία που περιμένουμε να ανοίξει εντός του Φεβρουαρίου, μέσα Φεβρουαρίου περίπου. Η πρώτη δόση θα δοθεί τέλη Φεβρουαρίου. Είναι μια απλή διαδικασία, προφανώς μέσω της πλατφόρμας που τελικά θα ανοίξει, οπότε θα μπορούν όλοι να κάνουν την αίτηση αυτή. Όπως είπαμε, η πρώτη πληρωμή θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου για το Φεβρουάριο. Για τους επόμενους μήνες η πληρωμή θα γίνει την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα και η επιδότηση αυτή είναι εξάμηνη. Είναι από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο. Είναι ένα βοήθημα σημαντικό και αυτό δεν θα βοηθήσει πάρα πολύ την αγορά, θεωρούμε γιατί είναι μικρά τα ποσά, όμως κάθε βοήθεια είναι δεκτή. Επιδοτείται το 10% των μηνιαίων αγορών με κάποια όρια και η μηνιαία επιδότηση είναι από 22 ευρώ έως 100 ευρώ το μήνα».

Ως προς τα τεκμήρια που πολλές φορές εξελίσσονται σε παγίδα, επισήμανε πως: «Τα τεκμήρια είναι μια παγίδα που αναφέρουμε κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο, ελπίζουμε να καταργηθούν γιατί πολλές φορές είναι μια άδικη φορολογία προς τους πολίτες.

Θα πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις που βλέπουμε ότι κάποιος κληρονόμησε ένα ακίνητο και ξαφνικά βρίσκεται με μια περιουσία που δεν έχει, θα πρέπει να πληρώσει υψηλούς φόρους, πράγμα που δεν είναι δυνατό αν έχει ένα μέσο μισθό. Θα πρέπει να δούμε να συγκρίνουμε τα τεκμήρια. Αυτά είναι το αυτοκίνητο, οι κατοικίες, οι πισίνες, τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία που έχουμε. Όλα αυτά είναι τα τεκμήρια μας.

Η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, για σκάφη αναψυχής, για αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου και η αντικειμενική αξία της δαπάνης της προσωπικής μας που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 για τον έγγαμο.

Όλα αυτά συναθροίζονται τα περιουσιακά μας στοιχεία με αυτό το προσωπικό διαβίωσης και όποιο είναι μεγαλύτερο, είτε το πραγματικό μας εισόδημα είτε το τεκμαρτό, φορολογούμαστε με αυτό. Εάν το τεκμαρτό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, θα μπορούμε να το καλύψουμε είτε με κάποιο δάνειο είτε με κάποια δωρεά και να μπορέσουμε να μειώσουμε τη φορολογία που θα μας έρθει».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More