Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ακριβώς πριν από έναν αιώνα… Κυριακή 10 Ιουλίου 1922

Μια ματιά στα γεγονότα και στην κάλυψή τους από τον ημερήσιο Τύπο της εποχής.

Έρευνα : Μανιώ Μάνεση

Η συνεχιζόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για το Ανατολικό, οδηγεί σε αναβολή αν όχι ματαίωση της προαναγγελθείσας Διάσκεψης στο Μπέϊκοζ ή όπου αλλού. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής. Το σχέδιο της αυτονόμησης της Μ. Ασίας εγκαταλείπεται οριστικώς, η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και το ζήτημα της οργάνωσης των φασιστών και στην Ελλάδα, που αναδεικνύεται σχεδόν καθημερινά από συγκεκριμένη εφημερίδα, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα στα τόσα που αντιμετωπίζει ο λαός…

ΑΘΗΝΑΙ

ΕΤΑΙΡΕΙΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

«Εκ της μνήμης ημών αντλούντες στοιχεία βλέπομεν ότι αι μεγαλείτεραι των Επιχειρήσεων δεν εξετελέσθησαν υπό Ελλήνων επιχειρηματιών, ουδέ καν υπό Ελληνικού Κεφαλαίου […] Οι μεμψιμοιρούντες κατά του κράτους γράφοντες …’’φυλαχθήτε, μη περνάτε απ’ εκεί’’… θα έπρεπε να είχον υπόψη των ότι το Κράτος μίαν βαρείαν υποχρέωσιν έχει. Να μεγενθύνη τα όριά του»

ΑΘΗΝΑΪΚΗ

ΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

«Κατά τον κ. Βενιζέλον και τους εδώ φίλους του, ο αγών του βενιζελισμού επί ενός κυρίως επιχειρήματος έχει να βασισθή. Επί του επιχειρήματος του οικονομικού αποκλεισμού […] πρέπει να καταβληθή προσπάθεια όπως επαυξηθούν κατά πάντα τρόπον αι δυσχέρειαι, τας οποίας υφίσταται ο λαός εκ του αποκλεισμού […] και ταύτα μεν όσον αφορά τας προπαρασκευαστικάς ενεργείας. Λέγεται όμως ακόμη ότι ωρίσθη και η ημέρα της εκρήξεως του στασιαστικού κινήματος, όχι πολύ απέχουσα, καθώς και η περιφέρεια, εις την οποίαν θα γίνη η αρχή»

ΑΣΤΡΑΠΗ

ΠΡΟ ΝΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

«Υπάρχουν λοιπόν και φόβοι εντελούς ματαιώσεως της κατ’ αρχήν αποφασισθείσης Διασκέψεως δια το Ανατολικόν ένεκα της μη κατορθωθείσης άρσεως των διαφωνιών μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας επί των βάσεων εφ’ ων θα στηριχθούν αι εργασίαι της Διασκέψεως […] Τα κωλύματα είνε αντικειμενικά, ταύτα δε προσπαθεί η Κυβέρνησις να άρεη εκ του μέσου, ίνα ανοίξη τον δρόμον διά την επιβαλλομένην εθνικήν ενέργειαν. στοιχεία όντως νέα προέκυψαν τα οποία οφείλει να εξετάση. […] Η επανεξέτασις της καταστάσεως κατέστη αναγκαία και αναπόφευκτον και η Κυβέρνησις δεν ηδύνατο να κλείση τους οφθαλμούς προ των ανακυψάντων νέων όρων»

ΕΘΝΟΣ

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΣ

«Και η μεν Κυβέρνησις, ήτις επί μήνας και μήνας ανεπαύετο επί κλίνης ροδοφύλλων, ασχολουμένη εν ανέσει με την θεραπείαν των κομματικών της συμφερόντων, δυνατόν να αισιοδοξή και να ελπίζη επί το αλάθητον του εμβλήματός της ‘’έχει ο Θεός!’’, το οποίον αφελέστατα διεκήρυξεν εν τη Συνελεύσει ο πρωθυπουργός κ. Πρωτοπαπαδάκης, αλλ’ ο Ελληνικός Λαός, ο θυσιάσας το παν διά την εθνικήν του υπόθεσιν και μη βλέπων τας θυσίας του ουδέ πόρρωθεν αποτιμωμένας εις θετικά γεγονότα, έχων δε την εύλογον όσον και επιτακτικήν αξίωσιν να απολαύση τέλος και αυτός, ως οι άλλοι λαοί, των αγαθών της ειρήνης, αποβλέπει μετά ολονέν επιτεινομένης ανησυχίας προς τους αγνώστους του μέλλοντος»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ Ο ΚΕΜΑΛ

ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΝ

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΑΙ

«Αλλά μήπως είμεθα εσωτερικώς επαναστάται; Πότε; Πού; Διά ποίας πράξεις; Ο ελληνικός λαός έλυσε το ζήτημα του καθεστώτος. Τι επράξαμεν ημείς εναντίον της αποφάσεώς του; Εάν τοιούτο ζήτημα υφίσταται, τούτο χρεωστείται εις τον παλαιοκομματισμόν. Διότι, αν ο λαός το έλυσεν, ο παλιοκομματισμός όμως δεν κατώρθωσεν ακόμη να το λύση και αυτός! Το θέτει καθημερινώς. Διά των λόγων του, των αποτυχιών του, των αποτελεσμάτων της ανατρεπτικής οικονομικής πολιτικής, την οποίαν μετήλθεν απέναντι της συντηρητικής ιδικής μας, διά των δολοφονιών και των διωγμών του, τέλος διά της φασιστικής αναρχίας, την οποία δημιουργεί σήμερον»

ΕΜΠΡΟΣ

Η ΔΙΑΣΚΕΨΙΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΖ ΕΝΑΥΑΓΗΣΕ
Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΝΗΟΨΙΩΝ

«Η Αγγλία δεν διεκδικεί το δικαίωμα της νηοψίας μόνον διά την Ελλάδα, αλλ’ υπέρ αμφοτέρων των εμπολέμων. Εάν η Τουρκία έχη Στόλον είνε ελευθέρα να παρεμποδίση τον ανεφοδιασμόν της Ελλάδος. Αλλ’ εάν ο εχθρικός στόλος είνε ανίσχυρος, διατί η Ελλάς, η κυριαρχούσα της θαλάσσης, να εξισωθή με αυτόν και να εξακολουθήση βλέπουσα πος ανυπολόγιστον ζημίαν των συμφερόντων αυτής και της ταχείας ειρηνεύσεως, νεκρούμενον τον θαλάσσιον βραχίονα, δι’ ου ήθελε καταφέρει το θανάσιμον πλήγμα εναντίον του εχθρού;»

ΕΣΠΕΡΙΝΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑΝ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ

«Οι προδόται ή φονεύονται ή εκπατρίζονται. Άλλη λύσις δεν υπάρχει εκτός αυτών των δύο. Όλα τα’ άλλα είνε λόγια κενά εννοίας. Η θέλησις των πολλών αποτελεί νόμον, δημιουργεί δίκαιον. Η επανάστασις εφ’ όσον δεν γίνεται αποδεκτή υπό των πλειόνων δεν αποτελεί το επανασταικόν δίκαιον, και επομένως ουδ’ αυτό δεν δύναται να επικαλεσθή ο Βενιζέλος ερχόμενος εις την Ελλάδα και φονευόμενος από τον πρώτο τυχόντα. […] Ο Βενιζέλος δεν δύναται να πατήση ουδέποτε πλέον το Ελληνικόν χώμα. Διότι μόλις πατήσει θα ΦΟΝΕΥΘΗ ως προδότης της Πατρίδος και μέγας εγκληματίας»

ΕΣΤΙΑ

ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ;

«Αγωνίζεται προς τους κύκλους, οι οποίοι την περιβάλλουν και οι οποίοι την περιβάλλουν και οι οποίοι της υπενθυμίζουν διαρκώς τι εσκέπτετο και τι υπέσχετο όταν δεν είχεν ακόμη καταλάβει και δεν ήλπιζε να καταλάβη την εξουσίαν. Παραδέρνουσα μεταξύ αντιθέσεων η Κυβέρνησις, αφήνει τα πράγματα να τρέχουν. Τρέχουν δε οι μήνες, τρέχουν τα εκατομμύρια, τρέχει ο ιδρώς του λαού. Και μόνον το εθνικόν ζήτημα μένει καθηλωμένον εις την θέσιν του. έως πότε όμως; Αυτό ερωτά ο λαός. Και εις την ερώτησίν του αυτήν δεν δίδεται καμία απάντησις»

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ

«Είνε προφανές ότι η Κυβέρνησις έλαβεν αποφάσεις, αλλ’ άνευ πολλής πεποιθήσεως εις την αποτελεσματικότητά των. Η Κυβέρνησις καιροσκοπεί απλώς, αναμένουσα την εξ ύψους αντίληψιν. Μη γνωρίζουσα πώς να διεκφύγη του αδιεξόδου, απρακτεί. Μη έχουσα ουδεμίαν πρωτοβουλίαν, εις ουδεμίαν προβαίνει ενέργειαν. Μη διαθέτουσα διπλωματικόν τι μέσον άξιον λόγου, ουδέν κατά βάθος ελπίζει. Απρακτεί και αναμένει. Αναμένει τα πάντα από τον καλόν Θεόν της Ελλάδος»

ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ

ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ

ΛΙΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ κ. Ι. ΜΕΤΑΞΑ

ΠΑΤΡΙΣ

ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ

«Ουδέποτε εν Ελλάδι το ψεύδος και η απάτη εσυστηματοποιήθη μετά τόσης μεθοδικότητος όσον από της 1ης Νοεμβρίου 1920 και εντεύθεν. Ουδεμία ποτέ Κυβέρνησις εν Ελλάδι έδωκεν εν επιγνώσει τοσαύτας ψευδείς επαγγελίας εις τον λαόν, όσας έδωκεν η παρούσα Κυβέρνησις […] Ελησμόνησεν όμως η Κυβέρνησις ότι δεν ευρισκόμεθα εις την προεκλογικήν εποχήν και ότι από των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 1920 παρήλθεν αρκετός χρόνος, ώστε ο λαός, όστις είδε πάσας τας προσδοκίας του διαψευσθείσας και τας συμφοράς αι οποίαι ενέσκηψαν εις τον τόπον να μη δίση ουδεμίαν πίστιν εις τας επαγγελίας Κυβερνήσεως χρεωκοπησάσης καθ’ όλην την γραμμήν και εν πάση αυτής ενεργεία και εν τη εξωτερική και εν τη εσωτερική πολιτική»

ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΤΟ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

«Ο κ. Βενιζέλος ηδύνατο να αναμείνη εις την θέσιν του. τα γεγονότα θα τον εδικαίουν. Η εξέλιξις των πραγμάτων θα ώθει τους πάντας προς την πολιτικήν του. οι πάντες θα τον ηκολούθουν τελικώς αλαλάζοντες. Είτε, εάν δεν ήθελε να αναμείνη την φυσιολογικήν εξέλιξιν των πραγμάτων, ας ετίθετο επί κεφαλής μιας επαναστάσεως. Αλλ’ εντός της πατρίδος του. και απέναντι των νόμων της. Αλλ’ όχι. Δεν ηθέλησε τούτο. Δεν απετόλμησε τούτο. […] Το παρελθόν είναι πολύ γνωστόν. Είναι και παρελθόν. Μελαγχολική δε είναι η διηνεκής του ανασκάλευσις, όταν ιδίως το παρελθόν τούτο ανήκη εις εποχήν πικριών και δακρύων. Ας ανοίξωμεν τα παράθυρά μας προς νέους καλυτέρους ορίζοντας…

ΠΡΩΪΝΗ

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΩΡΓΑΝΩΝΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Ενώ λοιπόν δι’ αφθόνου ξένου χρήματος παρασκευάζονται υπό των Βενιζελικών επαναστατικά κινήματα διά να κλονίσουν το Καθεστώς, αι εφημερίδες αυτών προσποιούμεναι νομιμοφροσύνην και άγνοιαν των συνωμοτικών σχεδίων του βενιζελισμού, γράφουν ότι ουδεμίαν μέχρι σήμερον αφορμήν έδωσαν, ώστε ο αντιβενιζελισμός να σκεφθή την οργάνωσιν αμύνης. […] Επαναστήσατε και θα ίδητε άνευ της βοηθείας των ξένων τι σας αναμένει. […] Ο Λαός του Πειραιώς θα σας απαντήση αύριον. Και εντός ολίγου θα σας απαντήση και ο λαός των Αθηνών και ολοκλήρου της Ελλάδος»

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΝΕΓΑΛΙΣΜΟΥ

«Όταν όμως ένα κόμμα ολόκληρον επαναστατεί κατά της τάξεως και συμμαχεί μετά ορατών και αοράτων δυνάμεων προς ανατροπήν της, τότε προστίθεται ο ανώνυμος αλλά και παντοδύναμος φρουρός του πολιτεύματος –ο Έλλην πολίτης- ο οποίος αγρυπνεί διά την ασφάλειάν του με την ράβδον του και εν ανάγκη με το όπλον του. ο πολίτης αυτός είνε ο φασιστής»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ΑΛΗΘΗΣ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΩΝ

«Αλλ’ οσοσνδήποτε και αν η παραζαλισμένη από τας καταστροφάς που επεσώρευσε εις την χώραν Κυβέρνησις ζητήση να φιμώση το στόμα μας, στόμα διαμαρτυρίας του λαού εναντίον της, δεν θα το επιτύχη. […] Αι αυθαιρεσίαι και αι καταπιέσεις σας εγείρουν νέα κύματα αγανακτήσεως εναντίον σας»

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΝ ΔΙΩΓΜΟΝ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟΝ ΤΗΣ

ΣΚΡΙΠ

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΜΠΕΪΚΟΖ
ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ

«Αλλά κόμμα δημοκρατικόν δεν θα υπάρξη. Ουχί διότι ο λαός απαγορεύει την ελευθερίαν της συστάσεως οιουδήποτε κόμματος, αλλά διότι ο λαός θεωρεί τους δημοκρατικούς ως καθαρώς βενιζελικούς, ως ανθρώπους, οι οποίοι ανέλαβον να συντρίψουν το έργον του νομίμου Κράτους και την λαϊκήν ελευθερίαν, λείχοντες τα κράσπεδα των ιματίων των Γάλλων. Ο Ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψη την συγκρότησιν τοιούτου κόμματος. [….] Διότι γνωρίζει ότι υπό παν προσωπείον μία μορφή κρύπτεται. Η μορφή του τυράννου. Εις αυτόν έχει κλεισθή η θύρα της Ελλάδος»

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More