Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλεξανδρούπολη-ΚΕΘΕΑ: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Απεξάρτηση

Την πλήρη αντίθεση τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου υγείας , το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), εκφράζουν το ΚΕΘΕΑ και οι αρμόδιοι φορείς απεξάρτησης.

«Έχουν αναστατωθεί όλοι  οι φορείς  που δραστηριοποιούνται στον τομέα της απεξάρτησης καθώς το νομοσχέδιο ορίζει ότι θα προκύψει νέο Δ.Σ με συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων, Αθηνοκεντρικό ,πολύ συγκεντρωτικό στην λειτουργία του με Δ.Σ. με επιστημονικό Συμβούλιο με έξι καινούργιες Διευθύνσεις και αυτό που μας ανησυχεί είναι κατά πόσο η θεραπευτική μας πρόταση θα παραμείνει, η διαφύλαξη του συνεχούς της θεραπείας ,γιατί όλα αυτά τα οποία γίνονται σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με την καινούργια κατάσταση  φαίνεται ότι σπάμε σε διαφορετικές διευθύνσεις,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Ραφτόπουλος Αντώνης ψυχολόγος, υπεύθυνος Συμβουλευτικής θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη» υπογραμμίζοντας πως «το συγκεντρωτικό του νέου Οργανισμού μας προβληματίζει γιατί τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είχαμε συνηθίσει να είναι απολύτως συνδεδεμένα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται.»

 «Στην ΑΜΘ λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός από το 2002 με μονάδες από την Ορεστιάδα έως την Καβάλα και εκεί κάθε μονάδα είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές ανάγκες , κάτι για το οποίο φοβόμαστε, ότι θα επηρεαστεί με πολύ σημαντικό τρόπο», είπε ο κ. Ραφτόπουλος και τόνισε: «Όλο αυτό μας βρίσκει σε μια χρονιά που εμείς στην ΙΘΑΚΗ γιορτάζουμε τα 40χρόνια από την ίδρυση της. Είναι η πρώτη, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και από την θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ γεννήθηκε το πρόγραμμα της Κιβωτού στην ΑΜΘ, όπως και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα στην Ελλάδα και βέβαια στον αντίποδα αυτής της πρότασης ιδρύθηκε και ο ΟΚΑΝΑ, οπότε διανύουμε μια περίοδο η οποία είναι πολύ ιδιαίτερη με πολλές αντιφάσεις και παράδοξα συναισθήματα».

«Η Κιβωτός στην ΑΜΘ διατηρεί θεραπευτική σχέση με άτομα τα οποία είτε έχουν τα ίδια προβλήματα εξαρτήσεων, είτε είναι μέλη συγγενικού περιβάλλοντος και αυτός ο αριθμός   είναι μεγάλος φτάνει περίπου τα 250  και παραπέμπει σε πρόσωπα, σε οικογένειες σε ζωές»,  είπε και πρόσθεσε: «Όταν ακούω  για συγκεντρωτικούς φορείς στον τομέα της φροντίδας των προβλημάτων εξάρτησης ανησυχώ γιατί υπάρχει  πολύ μεγάλος κίνδυνος οι υπηρεσίες να αρχίσουν να γίνονται απρόσωπες ,να μην αφήνουν χώρο στην  προσωπική ιστορία του καθενός στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».

Σύμφωνα με τον κ. Ραφτόπουλο το νέο σχέδιο νόμου εντάσσεται στο ευρύτερο νομοσχέδιο περί ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι υπηρεσιών, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρχει ιδιωτική πρόβλεψη για ιδιωτικά κέντρα και κλινικές οι οποίες θα δραστηριοποιούνται στην τομέα της απεξάρτησης.

Το ΚΕΘΕΑ ζητά να συμπεριληφθεί στον διάλογο, προκειμένου το υπουργείο να ακούσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More