Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Δεσποτόπουλος για Τουρκία: Φορτηγό της Κεντρικής Τράπεζας πηγαίνει στο παζάρι και μαζεύει τα νομίσματα που αφήνουν οι τουρίστες

Στην τελική ευθεία των εκλογών βρίσκεται η Τουρκία και ο διεθνολόγος Aλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στις «Συνδέσεις» για το τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και το πώς «τρέχουν το τελευταίο μίλι» οι δύο βασικοί αντίπαλοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εκρέμ Κιλιτσντάρογλου  και για την τουρκική οικονομία που καταρρέει.

«Τα δεδομένα είναι ότι Κιλιτσντάρογλου στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτος. Υπό δημοκρατικές διαδικασίες ο Ερντογάν φαίνεται ότι χάνει στις εκλογές. Το δεύτερο είναι όμως ότι έχουμε έναν αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος δεν κάνει εκλογές για να τις χάσει. Άρα, το θέμα είναι τι θα κάνει προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο αυτό» ανέφερε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα ψηφίσουν τα 18 εκατομμύρια των Τούρκων οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το σεισμό εκτιμώντας ότι -υπό δημοκρατικούς όρους- ο κ. Ερντογάν δεν θα μπορούσε να επανεκλεγεί.

Θέμα χρόνου η τουρκική οικονομία να βρεθεί στο απόλυτο αδιέξοδο

«Δεν ξέρω αν θα υπάρξει κάποια νοθεία για παράδειγμα ή αν θα υπάρξει κάτι άλλο που θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ο κ. Ερντογάν για να ξεφύγει τον σκόπελο αυτό» είπε και προσέθεσε ότι είναι «θέμα χρόνου η τουρκική οικονομία να βρεθεί στο απόλυτο αδιέξοδο».

Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας είναι τέτοια που όπως αποκάλυψε ο κ. Δεσποτόπουλος, «φορτηγό της Κεντρικής τους Τράπεζας πηγαίνει στο παζάρι πια και μαζεύει τα νομίσματα που αφήνουν οι τουρίστες γιατί ψάχνει διακαώς συνάλλαγμα».

«Όποιος και να βγει την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο θέμα που θα έχει να διαχειριστεί είναι η οικονομία» σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν συνεναίσεις την επόμενη μέρα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, όσον αφορά και το μικρό πακέτο αναβάθμισης των F-16, μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και ο Γιάννης Μανδαλίδης, ανταποκριτής της ΕΡΤ.

«Η Τουρκία ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποκτήσει τα F-35. Τα F-35 έφυγαν από το τραπέζι, μετά και ζήτησε για να αναβαθμίσει κάποια αεροσκάφη που αναβαθμίζονται. Ζήτησε και καινούργια για να μπορεί να τα κάνει Viper. «Είδε “κόκκινη κάρτα”», συμπλήρωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Είναι εμφανές ότι δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση της Τουρκίας με τη Δύση αυτή τη στιγμή. Έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι προάγγελος της ανακοίνωσης εκ μέρους των ΗΠΑ σύντομα του ότι -ίσως και πριν τις ελληνικές εκλογές- ότι θα δοθεί το “πράσινο φως” για να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35 και προσπαθούν με κάποιο τρόπο να χρυσώσουν το χάπι στην Τουρκία» σημείωσε ο διεθνολόγος.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More