Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αμούσαν: «Ο μπαμπάς μου έκαιγε τον εξοπλισμό στίβου μόλις έμαθε ότι τρέχω σε αγώνες»

Η Tobi Amusan είναι η νέα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα με εμπόδια, αλλά εξακολουθεί να θυμάται τον πατέρα της που της έκαιγε τον εξοπλισμό στίβου.

Κατακτώντας την τέταρτη θέση τόσο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019 όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020, η επιμονή της Νιγηριανής την οδήγησε τελικά να χαράξει το όνομά της στα βιβλία ρεκόρ στίβου.

Η 25χρονη έτρεξε χρόνο 12,12 δευτερολέπτων – λιγότερο κατά ένα δέκατο του δευτερολέπτου από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ – στους ημιτελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Όρεγκον προτού κατακτήσει το χρυσό στον τελικό.

Ωστόσο, πάντα φαινόταν ότι οι πιθανότητες ήταν εναντίον της στην καριέρα της από την αρχή.

«Οι γονείς μου είναι και οι δύο δάσκαλοι, είναι πολύ αυστηροί», είπε η Amusan στο BBC Sport Africa.

«Όταν μεγαλώνεις σε μια τέτοια οικογένεια, νιώθουν οι γονείς ότι πρέπει να επικεντρωθείς στο σχολείο. Και όντας γυναίκα, νομίζουν ότι θα παραστρατήσεις και όλα αυτά.

«Αλλά επειδή η μαμά μου είδε αυτό που δεν έβλεπα [στον εαυτό μου], ένιωσε ότι μπορούσε να μου δώσει μια ευκαιρία. Και μου έλεγε συνέχεια να μην την απογοητεύσω.

«Η μαμά μου έλεγε στον μπαμπά μου ότι θα πήγαινα στην εκκλησία ενώ πήγαινα κρυφά για εξάσκηση ή του έλεγε ότι θα πήγαινα σε μια σχολική συζήτηση ενώ πήγαινα σε έναν αγώνα εκτός πολιτείας. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

“Ο μπαμπάς μου τρελάθηκε πολύ μια φορά όταν έμαθε [ότι έτρεχα]. Έκαψε όλο τον προπονητικό μου εξοπλισμό και είπε στη μαμά μου ότι ήταν η τελευταία φορά που ήθελε να με δει σε ένα στάδιο.”

Αρκετά χρόνια μετά η Amusan στεκόταν στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο Hayward Field σε μια ιστορική ημέρα για τη Νιγηρία, όπου ο εθνικός ύμνος της χώρας ακούστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου για πρώτη φορά.

«Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα, ίσως το μέγεθος αυτού που μόλις συνέβη να με αγγίξει αργότερα», είπε.
«Βγαίνω εκεί έξω και βάζω το 100% σε κάθε πρωτάθλημα και δεν είναι ποτέ αρκετό. Κάθε φορά ήταν ως τώρα μια τέταρτη θέση.

“Αυτή τη φορά το 100% μου δεν είναι μόνο ένα χρυσό μετάλλιο αλλά ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μου έκανε τα πάντα πιο εύκολα. Είμαι ευγνώμων στον άνθρωπο που με κρατούσε υγιή. Όταν ο Θεός λέει ότι είναι η ώρα σου, είναι η ώρα σου.”

Μια πρωταθλήτρια στα εμπόδια μέσω ποδοσφαίρου και σκυταλοδρομίας

Ο πατέρας της μπορεί να την αμφέβαλλε, αλλά η Amusan πίστευε πάντα πολύ στις ικανότητές της. Τον Νοέμβριο του 2016 έγραψε στο Twitter: «Άγνωστο τώρα, αλλά σύντομα θα μείνω αξέχαστη, θα επιμείνω μέχρι να τα καταφέρω». Αυτό το μήνυμα έχει παραμείνει καρφιτσωμένο στην κορυφή του προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιγράφει την άνοδό της στη δόξα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Ωστόσο, το ταξίδι της στον στίβο ξεκίνησε σαν ένα ατύχημα στο Γυμνάσιο της Παναγίας των Αποστόλων στην πολιτεία Ogun της Νιγηρίας.

«Ήμουν στην ομάδα ποδοσφαίρου, αλλά ήμουν παντού στο γήπεδο», είπε η Amusan.
«Ο προπονητής μου μού πρότεινε να πάω να δοκιμάσω στην ομάδα στίβου και έγινα το πιο γρήγορο κορίτσι στην ομάδα και έτσι μπήκα στην ομάδα της σχολικής σκυταλοδρομίας».

Συνέχισε να συμμετέχει στην εθνική ομάδα για τους Αγώνες Νέων της Αφρικής το 2013 στη Νιγηρία, αλλά έχασε μια θέση στην ομάδα σκυταλοδρομίας και κέρδισε ένα χάλκινο στο άλμα εις μήκος.

“Οι αξιωματούχοι πάντα διάλεγαν ποιον ήθελαν στην ομάδα σκυταλοδρομίας. Μερικές φορές έλεγαν ότι δεν είχα την εμπειρία, οπότε διάλεγαν όποιον ήταν ο αγαπημένος τους”, εξήγησε.

“Ήταν μεγάλη πίεση σε έναν νεαρό αθλητή. Σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ήθελα πολύ να ταξιδέψω με την εθνική ομάδα και κάποιοι προπονητές μου είπαν να δοκιμάσω τα εμπόδια”.

Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ και τερματισμός στην τέταρτη θέση

Έπρεπε να ξεπεράσει τις αμφιβολίες από τους αξιωματούχους του στίβου της Νιγηρίας πριν πάρει τον πρώτο της τίτλο στα εμπόδια στους Αφρικανικούς Αγώνες στο Κονγκό-Μπραζαβίλ το 2015.

«Η τυπική νιγηριανή προσέγγιση είναι να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις», είπε.

“Δεν περίμεναν να κερδίσω μετάλλιο σε αυτούς τους Αγώνες. Υπήρχαν τόσες πολλές φωνές που έλεγαν ότι δεν μπορούσα, αλλά το χρησιμοποίησα για να δείξω ότι μπορούσα – και αυτός ο τίτλος άλλαξε τη ζωή μου.

“Έτσι πήρα μια υποτροφία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορώ να πω πραγματικά ότι μόλις τότε ξεκίνησε η καριέρα μου στον στίβο. Δεν ονειρευόμουν ποτέ να πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήθελα απλώς να τρέξω γρήγορα και να γίνω ένας από τους μεγάλους της Νιγηρίας.”

Από τότε που μετακόμισε για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ελ Πάσο, η Amusan δεν κοίταξε πίσω.

Κέρδισε το χρυσό στα 100 μέτρα με εμπόδια στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας 2018 στην Αυστραλία και αργότερα την ίδια χρονιά πήρε τον πρώτο της τίτλο στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα στην Ασάμπα.

Ωστόσο, σε μεγάλες παγκόσμιες διοργανώσεις, θα έχανε με αγωνία τα μετάλλια – τερματίζοντας τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα πριν από τρία χρόνια και μετά ξανά στο Τόκιο πέρυσι.

«Το 2019 ήταν δύσκολο γιατί θυμάμαι ότι έτρεξα τον ταχύτερο χρόνο στους προκριματικούς γύρους, περίπου την ίδια ώρα στους ημιτελικούς και τον ίδιο χρόνο στον τελικό», είπε.

«Έτρεξα τόσο γρήγορα, αλλά δεν ήμουν αρκετά γρήγορη για να πάρω ένα μετάλλιο. Ήμουν συντετριμμένη. Αυτή ήταν μια από τις πιο φρικτές εμπειρίες.

“Προχώρησα και μετά ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Τα πράγματα κατέρρευσαν μόλις ένα μήνα πριν, όταν τέντωσα το οπίσθιο μηριαίο μου στην προπόνηση.”

Έχει συνεχή υποστήριξη από τη μητέρα της, αλλά ο πατέρας της παραμένει αμέτοχος από τα κατορθώματά της.

«Ειλικρινά, ακόμα δεν με υποστηρίζει να κάνω στίβο», είπε. “Απλώς αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι περισσότερο στη ζωή από το να τρέχει. Κάθε φορά που του τηλεφωνώ όταν είμαι σε έναν διαγωνισμό μου λέει “Εντάξει, κάνε το καλύτερο, ο Θεός θα σε βοηθήσει” και αυτό είναι όλο.”

Η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του ρεκόρ – η οποία πήρε επίσης μια επιταγή 100.000 δολαρίων για την παρουσία της στο Όρεγκον – θα υπερασπιστεί τώρα το χρυσό της Κοινοπολιτείας στο Μπέρμιγχαμ.

Δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας της Amusan, ο πατέρας της σίγουρα θα αγκαλιάσει τα επιτεύγματά της σύντομα.

Πηγή: BBC News
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More