Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναπαράσταση του ”πετάματος της Σαρακοστής από τα παράθυρα” στην Τρίπολη – Στόχος η καθιέρωση του εθίμου

Το πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα“, ξεκίνησε η δημοτική αρχή της Τρίπολης, να καθιερώσει, ως θεσμό. Η αναπαράσταση έγινε στην Πλατεία Πετρινού, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Όπως αναφέρει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου της Τρίπολης, οι ρίζες αυτής της δράσης, ανάγονται σ’ ένα προεπαναστατικό έθιμο, όπως περιγράφει ο διάσημος περιηγητής Πουκεβίλ.

Ο Πουκεβίλ, έμεινε στην Τρίπολη, για επτά μήνες, τον χειμώνα του 1799 – 1800 και είδε και έζησε, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων εκείνης της εποχής.

Το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα

Στο έργο του Ταξίδι στο Μοριά, στο κεφάλαιο ”θρησκεία – δεσποτάδες – καλόγεροι – παπάδες – λειτουργίες – Σαρακοστή – Πάσχα – μυστήρια” και στη σελίδα 267, διαβάζουμε περί Μεγάλου Σαββάτου:

(…) Οι γυναίκες καθαρίζουν το σπίτι και ρίχνουν άφθονο νερό πάνω στο πάτωμα. Τέλος, μόλις δοθεί το σύνθημα, πετούν φύρδην μίγδην από τα παράθυρα, για να τα σπάσουν, τα παλιά βάζα της κουζίνας, που χρησιμοποίησαν κατά τη σαρακοστή, και η τελετή αυτή λέγεται ”Το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα “.

(…) Το Μ. Σάββατο βλέπεις να ξαναγεννιέται η ελπίδα στα πρόσωπά τους’ χιλιάδες χέρια βρίσκονται σε δράση για να ψήσουν γλυκίσματα και να βάψουν αυγά που τα χρωματίζουν με πολλούς τρόπους. Το μόνο που ακούγεται είναι το βέλασμα των αρνιών, που τα φέρνουν για να τα ευλογήσει ο παπάς’, μερικά έχουν βαμμένα τα κέρατα και είναι στολισμένα με φιόγκους”.

Τρίπολη : Αναπαράσταση προεπαναστατικού εθίμου

Η Πλατεία Πετρινού, γέμισε κόσμο στην αναπαράσταση του δρώμενου.

Πρώτος έριξε οικιακό σκεύος ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Τζιούμης.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα

Το δρώμενο, στήριξαν διάφορα σωματεία του δήμου.

Ο κάθε εκπρόσωπος σωματείου, έριξε απ’ το μπαλκόνι του Πετροπούλειου Κληροδοτήματος και από ένα κεραμικό σκεύος.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από μουσική που έπαιξαν βιολιστές.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More