Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανασχηματισμός στη Βρετανία – Διεθνείς πιέσεις για τη στρατηγική του Ισραήλ

Μια επιστροφή – έκπληξη επεφύλασσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στον ανασχηματισμό που πραγματοποίησε, δίνοντας το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών στον πρώην πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Αφορμή του ανασχηματισμού η δήλωση που έκανε η υπουργός Εσωτερικών κατά της μαζικής φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης στο Λονδίνο – δήλωση που οδήγησε στην αποπομπή της.

Από το Λονδίνο η Ευδοξία Λυμπέρη, σε ανταπόκρισή της αναφέρει ότι: «Η τοποθέτηση του Ντέιβιντ Κάμερον στον πρώτο ρόλο της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ και ενώ 2 πόλεμοι είναι σε εξέλιξη στη γειτονιά της Ευρώπης έχει δύο σημασίες.

Η μία έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική.

Ο Κάμερον δεν χρειάζεται συστάσεις στους διεθνείς συνομιλητές του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον γνωρίζουν όλοι και έχει άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ αλλά και την Κίνα.

Ο Κάμερον είχε παρομοιάσει την εμπειρία των Παλαιστινίων στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας ως «στρατόπεδο φυλακή». Ωστόσο πέντε χρόνια αργότερα η εφημερίδα Harretz του Ισραήλ τον χαρακτήρισε ως τον «πιο φιλο-ισραηλινό Βρετανό πρωθυπουργός ποτέ».

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ οπότε οι σχέσεις με τους θεσμούς είναι καλύτερη θεωρητικά από άλλον Μπρέξιτερ.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος ενόψει εκλογών σε περίπου ένα χρόνο. Ο Σούνακ με τον κεντροδεξιό Κάμερον δίπλα του ευελπιστεί να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που διαρρέουν προς τους Εργατικούς.

Τοποθετώντας τον μετριοπαθή πρώην υπ. Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Σούνακ ελπίζει να “λειάνει” το διχαστικό κλίμα που προκάλεσε η προκάτοχος του Σουέλα Μπράβερμαν τόσο για τις διαδηλώσεις όσο και και το μεταναστευτικό».

Στη Μέση Ανατολή

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν αλλαγές στους συσχετισμούς και ανατροπή δεδομένων σε σχέση με τη στάση της Δύσης στο ξεκίνημα του πολέμου. Άρχισαν να μην δικαιολογούνται η δυσανάλογη χρήση βίας και θάνατοι αμάχων και να υπάρχουν πιέσεις για τη στρατηγική του Ισραήλ. Το νοσοκομείο Αλ Σίφα μετατρέπεται σε σύμβολο του ανθρωπίνου δράματος στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ανάλυση: Άννα Παπασωτηρίου,

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More