Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η αδεσποτία σε περιοχές της Κρήτης (φωτογραφίες-ηχητικά)

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η αδεσποτία αμνοεριφίων σε περιοχές της Κρήτης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δήμο Κισσάμου, όπου μόνο τα πέντε τελευταία χρόνια, έχουν συνταχθεί 250 δικογραφίες, στις οποίες «πρωταγωνιστούν» οι ίδιοι παραβάτες κτηνοτρόφοι.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, το  μέλος του Συλλόγου Αδεσποτίας Ν. Χανίων και νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος  Μιχάλης Χαιρετάκης, τονίζει ότι ο αριθμός των μηνύσεων θα ήταν μεγαλύτερος εάν είχαν συμπεριληφθεί οι αποσύρσεις καταγγελιών, μετά από εκφοβισμό, συμβιβασμό ή και απειλές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την  1η Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Κισσάμου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του συλλόγου ευρεία σύσκεψη, στην οποία δεν παραβρέθηκε κανένας από τους βουλευτές των Χανίων, ούτε από την Περιφέρεια / Αντιπεριφέρεια Χανίων, από το Δασαρχείο, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, ούτε καν από την Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Ο Σύλλογος προτείνει μια δέσμη μέτρων που συμπεριλαμβάνει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας (να λειτουργήσουν δηλαδή οι καθ’ ύλην αρμόδιες επιτροπές των Δήμων, οι οποίες –σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- «λειτουργούν» μόνο στα χαρτιά, να εισπράττονται τα πρόστιμα και να γίνει τροποποίηση του νόμου, με αυστηροποίηση των ποινών.

Όπως κατ’ επανάληψη καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα αδέσποτα κατσίκια και πρόβατα όχι μόνο λυμαίνονται τις καλλιέργειες, αλλά  πλέον μπαίνουν μέσα στις αυλές των σπιτιών, ενώ δέχονται  απειλές από τους δράστες,  ότι θα κάνουν ζημιά στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Ξυλοδαρμοί, εμπρησμοί, ρίψη πυροβολισμών, είναι η… συνήθης πρακτική εκφοβισμού όσων τολμούν να διαμαρτυρηθούν.

Απογοητευτικό είναι το γεγονός, ότι ακόμα και όταν κάποιες από αυτές τις υποθέσεις φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες, οι δράστες καταδικάζονται, τους επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά συνεχίζουν απτόητοι, ενώ συχνά καταθέτουν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των θυμάτων τους.

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν από  τον Εισαγγελέα Χανίων να συσχετισθούν οι 250 δικογραφίες και ενταχθούν σε μία κύρια δικογραφία, αφού οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων είναι οι ίδιοι.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από την Σέβη Βολουδάκη

Η Βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, σχετικά με το φαινόμενο της αδεσποτίας το οποίο απαντάται εδώ και χρόνια σε πολλούς δήμους της Ελλάδας κυρίως ορεινούς, ημιορεινούς και νησιωτικούς.

Η κυρία Βολουδάκη επισημαίνει ότι έπειτα από αλλαγές που εισήχθησαν με τροπολογία του νόμου 5037/2023, το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται, πλέον, από το αρμόδιο δασικό όργανο που διαπιστώνει την παράβαση και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους περιφερειών.

Η βουλευτής σημείωσε ότι κατόπιν της εν λόγω τροποποίησης αποδεικνύεται μία πολύ σημαντική μείωση των διαπιστωμένων παραβάσεων και των αντίστοιχων προστίμων, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι δασικές υπηρεσίες και οι δήμοι, δε μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά σε αυτό το έργο ελλείψει σχετικών μέσων και υποδομών.

Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η κ. Βολουδάκη, απηύθυνε στον αρμόδιο Υπουργό το ερώτημα σχετικά με την πρόβλεψη του Υπουργείου για αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος και να αποτραπεί μελλοντικά αυτό το φαινόμενο.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Χανίων η κ. Βολουδάκη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρχει κλιμάκωση των προστίμων, όταν οι παραβάτες δεν νουθετούνται και τα πρόστιμα να βεβαιώνονται άμεσα στις κατά τόπους ΔΥΟ.

Παράλληλα, προτείνει την κατάσχεση των κοπαδιών για τους λίγους σε αριθμό, αλλά εξαιρετικά παραβατικούς κτηνοτρόφους, που με την τακτική της αδεσποτείας, των απειλών, των φθορών κλπ, επιχειρούν να επιβάλλουν καθεστώς ανομίας σε περιοχές όπως η Κίσσαμος, γεγονός που συμβάλλει στην ερήμωση και στην ερημοποίηση της υπαίθρου.

Ακούστε τη συνέντευξη:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More