Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωναϊού στην Κίνα

Οι εικόνες συναγερμού των ασθενών covid στην Κίνα, κινητοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν πρέπει να πανικοβάλουν, συμβουλεύει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Πόσο δικαιολογημένη είναι η ανησυχία που εκφράζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το κύμα πανδημίας που κατακλύζει την Κίνα; Ο κ. Γεροτζιάφας είναι σαφής: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, έχουμε περάσει από την οξεία στην χρόνια φάση, αλλά μπορούμε πλέον να διαχειριζόμαστε την κατάσταση. Δεν υπάρχει λόγος να διασπείρεται πανικός από ειδικούς και μη».

Οι όποιες μεταλλάξεις προκύπτουν δεν παράγουν κάτι καινούργιο μη αντιμετωπίσιμο και τα υπάρχοντα εμβόλια αποτελούν ικανή ασπίδα προστασίας, σημειώνει ο κ. Γεροτζιάφας.

«Ο covid είναι ένα καινούργιο νόσημα, δεν μπορούμε να τον εξαλείψουμε. Απλώς θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε με αυτό. Να γίνουμε σοφοί και να στηρίξουμε τα συστήματα υγείας».

Αυτό που έγινε στην Κίνα με τρία χρόνια απαγορεύσεων ήταν πολύ δύσκολο. Καμμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει με τέτοιες συνθήκες εγκλεισμού. Όπως εξηγεί ο κ. Γεροτζιάφας, τα εμβόλια της Κίνας δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά. Επιπλέον το ποσοστό εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλό. Τα μέτρα που λαμβάνονται από μεμονωμένες χώρες δεν θα συμβάλουν στην αποτροπή της μετάδοσης και ήρθαν με καθυστέρηση.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα θα είναι διαφορετικού επιπέδου. Τα περισσότερα από όσα χρησιμοποιούμε, μάσκες, γάντια, απολυμαντικά προέρχονται από την Κίνα και ίσως λόγω των δικών της αναγκών παρατηρηθούν ελλείψεις.

Σε σχέση με το σύνδρομο long covid πρόκειται για μια διαταραχή των αγγείων, σημειώνει ο κ. Γεροτζιάφας. Πρόκειται για ένα αγγειακό νόσημα, για το οποίο δεν έχουμε αρκετά συσσωρευμένη γνώση και θεραπείες. Είναι σημαντικό οι θεραπείες και οι κλινικές αποκατάστασης να κατευθυνθούν αντίστοιχα, για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More