Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα- Μηνύματα φιλίας και συνεργασίας, αλλά με τις πάγιες τουρκικές θέσεις, το θετικό κλίμα επιδίωξη της ελληνικής πλευράς

Η Αθήνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί, μετά από έξι χρόνια, τον Πρόεδρο της Τουρκίας και χαρακτηρίζει την επίσκεψη ως ακόμη ένα σημαντικό βήμα, μετά την Νέα Υόρκη και το Βίλνιους, στην προσπάθεια εμπέδωσης του κλίματος διαλόγου.

Λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του στην χώρα μας ο Τούρκος Πρόεδρος στέλνει μηνύματα φιλίας και συνεργασίας, διατηρώντας ωστόσο τις πάγιες τουρκικές θέσεις, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή.

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω (…) Πρέπει να τα εξετάσουμε ως σύνολο» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σχετική συνέντευξη.

«Υπάρχει μόνο μία διαφορά, μόνο με αυτή διαφορά μπορούμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο» σχολιάζει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και προσθέτει πως «εμείς ως κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και θέλουμε την επίλυση, αλλά είναι μία διαφορά ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη».

Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με αφορμή τον εορτασμό του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζει ότι οι συνθήκες καθορίζουν τα σύνορα λέγοντας πως «η Συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις Συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την Ουγκλος, τη διεθνή σύμβαση για το «Δίκαιο της Θάλασσας», έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δίνει επίσης διευκρινίσεις για την δήλωση του «μπορεί να έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά» πως αφορούσε την τρομοκρατία λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είπαμε ότι θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στο τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας και κάναμε αυτό που έπρεπε. Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζητά την αρωγή της ΕΕ ενώ χαρακτηριστικά τονίζει ότι προσβλέπει σε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και αποκαλύπτει τι θα πει στον Πρωθυπουργό. «Ρωτήσατε τι θα έλεγα στον κ Μητσοτάκη. Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε την διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα».

Τα θέματα της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας, τα οποία σφυρηλατούν την επιδίωξη του θετικού κλίματος θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Έντεκα Έλληνες υπουργοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες με οκτώ Τούρκους ομολόγους τους με αντίστοιχες αρμοδιότητες. Το μεταναστευτικό -προσφυγικό θα είναι από τα κυρίαρχα της ατζέντας.

Στην διάρκεια των συνεδριάσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογράφουν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους εξής τομείς:

Οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας

Υγείας

Παιδείας

Τουρισμού

Αθλητισμού

Έρευνας και Τεχνολογίας

Αγροτικής ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More