Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές – Τo « στοίχημα» του Μπάιντεν & το «μέλλον» του Τραμπ

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστια αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής των μισθοφόρων Wagner και αποκαλούμενου «σεφ του Πούτιν» ότι η Ρωσία έχει παρέμβει και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στις αμερικανικές εκλογές. Στο μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους Ρεπουμπλικανούς να κερδίζουν τη μάχη για το Κογκρέσο, ενώ ο Έλον Μασκ στηρίζει ανοιχτά τους Ρεπουμπλικανούς.

O αποκαλούμενος «σεφ του Πούτιν» και ιδρυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ επιχειρεί να σπείρει το χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών. Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, που με ύποπτο τρόπο έχει βγει από την αφάνεια, ισχυρίζεται η Ρωσία αναμιγνύεται ακόμη στην αμερικανική πολιτική.

«Αναμιχθήκαμε, αναμιγνυόμαστε και θα συνεχίσουμε να αναμιγνυόμαστε. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, όπως εμείς ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

O Πριγκόζιν που είναι επικηρυγμένος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αμοιβή δέκα εκατομμύρια δολάρια κατηγορείται επισήμως ότι χρηματοδοτεί τις φάμπρικες των τρολ που διασπείρουν ψεύτικες ειδήσεις.

Τη θεωρία ότι οι ενδιάμεσες εκλογές είναι στημένες προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και πολλοί Ρεπουμπλικανοί βάζοντας στο στόχαστρο την κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια και απορρίπτοντας ήδη την πιθανή νίκη του Τζον Φέτερμαν έναντι του Μεχμέτ Οζ λόγω των προβλημάτων στην υγεία του. Σε ομιλία στη Φλόριντα, ο Τραμπ επέμεινε ότι λόγω νοθείας έχασε κι αυτός τις εκλογές του 2020.

Mε το 66% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων να πιστεύει ότι δεν νίκησε ο Μπάιντεν τις προεδρικές και την ανησυχία ότι κάποιοι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι δεν θα αναγνωρίσουν την ήττα τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε και στην τελευταία του εμφάνιση στη Νέα Υόρκη ότι διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας.

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να χάσει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται στα προπύργια του κόμματος και όχι στις δύσκολες πολιτείες, επειδή φοβούνται οι ίδιοι οι Δημοκρατικοί ότι θα πλήξει την εικόνα τους.

Στις ανησυχίες των ψηφοφόρων κυριαρχεί με διαφορά ο πληθωρισμός και όχι τα θέματα στα οποία εκείνος στηρίχτηκε, όπως οι αμβλώσεις και η κλιματική αλλαγή. Έπρεπε να συνδέσει τις αμβλώσεις με το κόστος ανατροφής ενός παιδιού, λένε κάποιοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ένα ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο ζήτησε να αναδείξουν οι αναποφάσιστοι ο Έλον Μασκ, ο νέος ιδιοκτήτης του τουίτερ που πολλοί πιστεύουν ότι θα το μετατρέψει σε πλατφόρμα παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους.

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν ευρείες έρευνες κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, εάν ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής

Η κρίσιμη «μάχη» για τον έλεγχο της Γερουσίας

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, «αν ο πρόεδρος Μπάιντεν χάσει και τα δυο σώματα θα πρέπει αναγκαστικά να στραφεί στα προεδρικά διατάγματα για να μπορεί να περνάει τα θέματα του, καθώς διακομματικές συμφωνίες μοιάζουν σχεδόν αδύνατες σε ένα τόσο πολωμένο πολιτικό περιβάλλον. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και έως σήμερα ο κ Μπάιντεν, αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες στο εσωτερικό καθώς δυο εκ των δικών του γερουσιαστών ο Μάντσιν και η Σινέμα του δημιουργούσαν διαρκώς τεράστια προβλήματα, σχεδόν σαν να ήταν βαλτοί από το ρεπουμπλικανικό κόμμα, όπως λένε εδώ στην Ουάσιγκτον.

Τώρα, αν κρατήσουν οι δημοκρατικοί την Γερουσία, τα πράγματα θα είναι ελαφρώς καλύτερα για τον ίδιο κυρίως αν καταφέρει και εξασφαλίσει δυο επιπλέον έδρες καθιστώντας τους δυο που προανέφερα μη απαραίτητους. Όπως και να έχει πάντως πάμε σε μια δύσκολη περίοδο, να σας θυμίσω ότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή έχουν δηλώσει ότι μόλις αναλάβουν θα ξεκινήσουν διαδικασία παραπομπής του Μπάιντεν ενώ αν ο Τραμπ πράγματι ανακοινώσει την υποψηφιότητα του τις επόμενες εβδομάδες, θα μπούμε από πολύ νωρίς σε μια μακρά και άγρια εκλογική περίοδο για το 2024».

ΗΠΑ – Ενδιάμεσες εκλογές: Πάνω από 40 εκατ. Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει

Κρίσιμες κάλπες 

Τι ήταν χειρότερο για τους δημοκρατικούς σήμερα, στο νήμα για τις εκλογές το χάος που θέλει να προκαλέσει ο άνθρωπος του Πούτιν, ομολογώντας σταθερή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές ή το τουίτ του Μασκ για στήριξη στους Ρεπουμπλικάνους με δεδομένο το αμφίρροπο της αναμέτρησης σε 5 πολιτείες που θα κρίνουν την τύχη της Γερουσίας: Νεβάδα, Τζώρτζια, Οχάιο, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια, όπου κατεβαίνει ο εκλεκτός του Τραμπ και ο άνθρωπος του Ερντογάν, Μέχμετ Οζ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, αν επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, προβάλλει σοβαρά η προοπτική το Κογκρέσο να βάλει φρένο στις λευκές επιταγές στο Κίεβο. Κάτι που ίσως συμβεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, γιατί σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαφαίνεται η κόπωση με τον πόλεμο καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται με την ακρίβεια και οι κυβερνήσεις από την πλευρά τους να χρηματοδοτήσουν το κόστος και τις συνέπειές του.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιάμεσες αυτές εκλογές είναι η «λυδία λίθος» για την πολιτική διάρκεια του Τραμπ και του Τραμπισμού ως τάση.

Πηγή: ΕΡΤ – Παντελής Γκόνος, Άννα Παπασωτηρίου – Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More