Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις δομές απεξάρτησης

Την ανησυχία των εργαζομένων και των θεραπευόμενων, αλλά και των αρμόδιων φορέων, όπως της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών ΚΕΘΕΑ» και του «Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών» έχει προκαλέσει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύσταση του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων». 

Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές, όμως και εγώ και οι συνάδελφοι μου ανησυχούμε πάρα πολύ”τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας σχετικά στην ΕΡΤ3 ο Αντώνης Ραφτόπουλος, ψυχολόγος – υπεύθυνος συμβουλευτικής θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ αναφερόμενος στο έργο της κοινότητας, που σήμερα γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας.

Η ΙΘΑΚΗ αποτελεί – είπε- την πρώτη στο είδος της δομή που λειτούργησε στην Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. “Εμείς πληροφορηθήκαμε για τις αλλαγές μέσα από ένα δελτίο στη σελίδα του αρμόδιου υπουργείου, δηλαδή δεν ενημερωθήκαμε επισήμως όμως είμαστε έτοιμοι να προβούμε και σε κινητοποιήσεις αν χρειαστεί”, εξήγησε ο ίδιος.

“Μιλάμε για προγράμματα αναγνωρισμένα και για προσωπικό που διαθέτει την εμπειρία και ζητούμε να υπάρξει διάλογος και διαβούλευση, ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας”, δήλωσε ο Νίκος Κούκιας, υπεύθυνος της συμβουλευτικής ομάδας ΚΕΘΕΑ Νόστος, που λειτουργεί στη Χίο. “Στη Χίο λειτουργούν αυτή την στιγμή δύο μονάδες του ΚΕΘΕΑ και το γεγονός πως η περιφέρεια και ειδικά τα νησιά θα πρέπει να λειτουργήσουν με τις αλλαγές που προωθούνται, με ένα μοντέλο αθηνοκεντρικό, με έναν νέο οργανισμό θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα” τόνισε ο κ. Κούκιας.

Την εναντίωση και την ανησυχία των οικογενειών για το νομοσχέδιο εξέφρασε από την πλευρά της και η Κική Ευστρατιουδάκη, πρόεδρος Συλλόγου οικογενειών και φίλων “Ιθάκη” ζητώντας την στήριξη της πολιτείας στο ήδη υπάρχοντα κέντρα και δομές, αλλά και την επάνδρωση τους με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό, που θα εργάζεται μόνιμα και θα γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου, αλλά και των οικογενειών τους, που τις χαρακτήρισε μέσα και από την εμπειρία της “διαλυμένες”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More