Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αν. Κλάψης-Καθ. Διεθνών Σχέσεων: Μία χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ θα λειτουργήσει καταστροφικά για την εικόνα του

“Το Ισραήλ δεν προχώρησε ακόμη σε μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, λόγω των διεθνών πιέσεων προς το Τελ Αβίβ να μην υπάρξει περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με πιθανή εμπλοκή του Ιράν και της Χεσμπολάχ αλλά και λόγω κάποιων πιο ψύχραιμων φωνών στο εσωτερικό του Ισραήλ που θεωρούν ότι μία τέτοια επίθεση θα απονομιμοποιήσει την όποια στρατιωτική επιχείρηση και θα λειτουργήσει καταστροφικά για την εικόνα της χώρας στη διεθνή κοινή γνώμη”, τόνισε ο κ. Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης – Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Όπως τόνισε ο κ. Κλάψης, υπάρχει βέβαια η ψυχολογική παράμετρος που επηρεάζει καθοριστικά τη λήψη των αποφάσεων, το Ισραήλ αισθάνεται θιγμένο, ότι επλήγη μέσα στην ίδια του τη χώρα, ωστόσο, εξέφρασε την προσδοκία να επικρατήσουν οι φωνές της σύνεσης, διότι διαφορετικά το Ισραήλ θα εμπλακεί σε ακόμη δυσκολότερο λαβύρινθο, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Μετακινήσεις πληθυσμών, 1900-1951: ο κόσμος και η Θράκη” που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Το συνέδριο εξετάζει τις μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις στην υφήλιο από τις αρχές του αιώνα έως την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες το 1951. Θα αναλυθούν οι μηχανισμοί που καθόρισαν, σε διεθνές επίπεδο, τις μετακινήσεις, είτε αυτές ήταν συμφωνημένες είτε όχι. Θα παρουσιαστούν ειδικότερες μελέτες που αφορούν σε διάφορες περιοχές, ενώ τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου η εξέταση θα εστιάσει στην ίδια τη Θράκη. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί ο επίκαιρος ακαδημαϊκός διάλογος και η έρευνα γύρω από τις μετακινήσεις των μεταναστευτικών και προσφυγικών πληθυσμών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More