Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απειλούνται με σύνθλιψη τα ελαιοτριβεία

Μια εξαιρετικά καλή χρονιά για την παραγωγή λαδιού, μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, εφ’  όσον δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της ακριβής ενέργειας, που αυξάνει το κόστος για τα ελαιοτριβεία.

Όπως εξηγεί ο Φώτης Δαμούλος, πρόεδρος περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου Πελοποννήσου σε μια χρονιά που δείχνει ότι η παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 10% είναι κρίσιμο, να διασφαλιστεί ότι το όποιο κέρδος δεν θα εξανεμιστεί για την ηλεκτρική δαπάνη. Η εποχιακή λειτουργία των ελαιοτριβείων  είναι συνυφασμένη με την υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόκειται για μια εξαιρετική χρονιά και η παραγωγή ελαιολάδου υπολογίζεται σε 800.000 τόνους. Παράλληλα, οι εξαγωγές, που ανέρχονται στο 1 δις ευρώ βαρύνουν πολύ στο ΑΕΠ της χώρας.

500.000 παραγωγοί, 1300 ελαιοτριβεία και 600 τυποποιητήρια ελαιολάδου, αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κλάδο του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας.

Ο κ. Δαμούλος  λέει οτι με επιστολή που έστειλαν στους καθ’ ύλην αρμόδιους ζητούν να επιδοτηθούν τα ελαιοτριβεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα, λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσεως.

Το 2019 το κόστος ηλεκτροδότησης ήταν 0,7-0,8 λεπτά/KW. Σήμερα έχει φτάσει στα 0,80 λεπτά/KW, δηλαδή έχει επέλθει αύξηση 600% και αυτό μετακυλύετε στον παραγωγό που θα καταβάλει περίπου 25% με 30% επιπλέον για να βγάλει το λάδι. Και φυσικά ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο καταναλωτής που θα κληθεί να πληρώσει ακριβότερο λάδι, σε μια χρονιά αφθονίας.

Υπάρχουν δυο λύσεις, σύμφωνα με τον κ. Δαμούλο. Να εφαρμοστεί η ίδια πολιτική που ισχύει και στα αρτοποιία με ενισχυμένη επιδότηση.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Δαμούλος, η ελιά είναι ένα ευπαθές προϊόν, που δεν μπορεί να αποθηκευτεί και σε περίπτωση που υπάρξουν περικοπές ρεύματος, διακοπές ηλεκτροδότησης, πρέπει να εξαιρεθούν τα ελαιοτριβεία για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το έργο τους χωρίς να υπαχθούν στους σχετικούς όρους για μείωση της κατανάλωσης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More