Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκαθίσταται η ιστορική  μονή των  Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Η αποψίλωση ενός αρχαίου ναού και η οικοδόμηση επί των θεμελίων του ενός χριστιανικού, δημιουργεί την πολιτισμική ρήξη και την άνευ διαλείψεων παρουσία ενός μνημείου, που συντηρείται και αποκαθίσταται.

Αναζητώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης μεταδίδει ευχάριστες ειδήσεις από τα Γρεβενά.

Οι υπογραφές στο έργο Αποκαταστάσεως της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γρεβενών,  μπήκαν στις 16  Ιουνίου, από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και την ανάδοχο εταιρία. Το έργο προϋπολογισμού 702.003,89 ευρώ, που περίμενε υπομονετικά να εγκριθεί είναι γεγονός και άμεση επίκειται η έναρξη των εργασιών, που αναμένονται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες.

Ο Σαράντης Κλωνάρας, πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, εκτιμά την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου πολιτισμού και την επιτόπια επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη για να προχωρήσουν οι μελέτες και η έγκριση του έργου. Όπως είπε «Άμεσα η γενική διευθύντρια αναστυλώσεων έδωσε στην κοινότητα Ταξιάρχη την μελέτη αποκαταστάσεως των μνημείων».  

Εν τω μεταξύ, υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τον Αντιπρύτανη του ΑΠΘ Ευστράτιο Στυλιανίδη, προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για το Γεφύρι του Πασά, του μεγαλύτερου γεφυριού, που ανατινάχτηκε το 1941, κατά την υποχώρηση των Βρετανών, όταν εισέβαλαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις του άξονα.

Εκείνο που μένει να ερευνηθεί είναι εάν θα γίνουν κάποιες ανασκαφικές εργασίες από την αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να αναδειχθεί το αρχαιότερο μνημείο εντός του χώρου του οποίο οικοδομήθηκε η μονή. Μήπως τα παλαιότερα δεν χρήζουν της ίδιας προσοχής και αποκαταστάσεως; Την κοιτίδα των αρχαίων Δωριέων, πολλοί θα την αναζητήσουν, εκεί μεταξύ των ορέων και των πεδιάδων της Ελίμειας γης,, της οποίας οι κάτοικοι Ἐλιμιῶται αποκαλούνται σήμερα Γρεβενιώτες, Αιανοί κλπ.

Στα ωραιότερα σημεία, στις κορυφές των βουνών, όπου υπάρχει μια μονή, μια εκκλησία, ένα ξωκλήσι, εάν σκάψει κάποιος θα ανακαλύψει τα απομεινάρια του αρχαίου κόσμου, που υπέκυψε στην θρησκευτική μανία των οπαδών της νέας θρησκείας. Όμως χάρη στην ιστορική συνείδηση αυτού του παρελθόντος υπάρχουμε, και για αυτά έρχονται οι ξένοι.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More