Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποστολή στη Βουλγαρία: Έλληνες φοιτητές μιλούν για τις σπουδές, το κόστος ζωής και διαμονής στη Σόφια και τις προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν.

Το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται στη Βουλγαρική πρωτεύουσα, αλλάζοντας τα δεδομένα στην επιλογή σπουδών. Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη γειτονική χώρα, έκαναν ένα διάλειμμα από το διάβασμά τους και μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής «Σύνορα» για τη χώρα επιλογής των σπουδών τους, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που αντιμετώπισαν από συμφοιτητές τους, αλλά και τη διαφορετική φοιτητική ζωή στη Σόφια της Βουλγαρίας.

«Κυρίως για δύο λόγους επέλεξα τη Βουλγαρία. Πρώτον, η απόσταση από την Ελλάδα είναι απειροελάχιστη, όσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, μπορούμε να έρθουμε σε επαφή χωρίς να διανύσουμε μεγάλη απόσταση με το ΙΧ, δεν χρειάζεται να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια, όπως θα ήταν αν σπούδαζα στη Γαλλία, την Ισπανία… Δεύτερον, η Βουλγαρία σαν χώρα και το Πανεπιστήμιό μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο φθηνά προς το παρόν, οπότε είναι πιο προσιτές οι τιμές. Κάτι που μπορεί να αλλάξει όταν η Βουλγαρία μπει στο ευρώ γιατί θα υπάρχει άνοδος των τιμών», όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κιμισκίδης, Φοιτητής Ιατρικής.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σιλιτζογλου, επίσης φοιτητής Ιατρικής, ανέφερε: «Στην Ελλάδα πάντα πιστεύω ότι υπήρχε ο μύθος για τις Βαλκανικές χώρες ότι είναι κατώτερες στα πανεπιστήμιά τους, όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και τη Ρουμανία, αλλά από όσο έχω παρατηρήσει αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκομαι εδώ, δεν ισχύει. Δηλαδή, τα πανεπιστήμια είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και σε σύγκριση με την Ελλάδα. Για παράδειγμα εμείς μπορούμε να μπούμε στην ανατομία από την πρώτη χρονιά, κάτι το οποίο δεν παρέχεται στην Ελλάδα και ερχόμαστε πιστεύω σε πολύ κοντινή επαφή με τους καθηγητές».

«Όσον αφορά το κόστος, σίγουρα έπαιξε ένα ρόλο για την επιλογή μου στη Βουλγαρία και η ζωή είναι λίγο πιο φθηνή αλλά τώρα ακριβαίνει σιγά, σιγά, καθώς θα μπει στο ευρώ η Βουλγαρία, αλλά εφόσον η Ιατρική ήταν στόχος από την αρχή θα μπορούσα να πάω και σε άλλες χώρες», σύμφωνα με τον Ιωάννη Δαδαμόγια, φοιτητή Ιατρικής.

Εν μέσω εξεταστικής περιόδου, οι Έλληνες φοιτητές στη Σόφια της Βουλγαρίας, μίλησαν για τη διαφορετική φοιτητική ζωή σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και για το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με τους ίδιους να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Το κόστος ζωής στη Βουλγαρική πρωτεύουσα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα δέλεαρ για τους Έλληνες φοιτητές, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ενώ η χώρα αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ, η εικόνα έχει αλλάξει. Το κόστος έχει αυξηθεί, το ίδιο και τα ενοίκια στη Σόφια, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στην επιλογή σπουδών στο εξωτερικό.

Ρεπορτάζ: Έλενα Αποστολίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More