Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποτράπηκαν τα χειρότερα στην Ηλεία – 41 δασικές πυρκαγιές ανά την επικράτεια – ‘Εξι περιφέρειες στο «κόκκινο»

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα στη νέα φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ηλεία, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έφτασαν κοντά σε σπίτια και τέσσερις οικισμοί έλαβαν μήνυμα προληπτικής εκκένωσης.

Θλίψη προκαλεί στη Παλαιοβαρβάσαινα ότι κάηκε το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021. Με τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά.

Δύσκολα θα ξεχάσουν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν, όταν η πυρκαγιά έφθασε στην αποθήκη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Οι εκρήξεις πυρομαχικών και η πολεμική ατμόσφαιρα που βίωσαν εξακολουθούν να τους προκαλούν τρόμο. Η καταγραφή των ζημιών έχει αρχίσει. Επιχειρήσεις και σπίτια υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

«Τέσσερα ελικόπτερα Blackhawk που ήδη επιχειρούν στο Στεφανοβίκειο του Βόλου και αλλα 3 Σινούκ που αναμένονται σύντομα είναι οι δυνάμεις που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των φετινών πυρκαγιών».

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας υποδέχθηκε στην πολιτική προστασία τον Αμερικανό πρέσβη Τζόρτζ Τσούνης.

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από την Κυριακή έως και την Τετάρτη 2 Αυγούστου, θα υλοποιήσει – υπό τις οδηγίες του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια – σχέδιο εκτάκτων επιθεωρήσεων και αξιολογήσεων μέτρων ασφαλείας και πυρασφαλείας, αποθηκών και χώρων φύλαξης πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και καυσίμων σε σχηματισμούς και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Πυροσβεστική: Βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα των πυρκαγιών

Συνολικά 41 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ γρήγορα ελέγχθηκαν και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν πρωινές ώρες σήμερα, σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μελίσσια Ασπροπύργου, καθώς και σε αγροτοδασική έκταση στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε έξι περιφέρειες

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή 30 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More