Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τις καταστροφικές φωτιές στις φονικές πλημμύρες

Ποιο είναι το αποτύπωμα των καταστροφών που εξελίσσονται στον Ελλαδικό χώρο και ευρύτερα; Πόσο προβλέψιμα είναι και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα κλιματολογικά;

Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες. Ο Σάκης Καραγιαννίδης Φυσικός Μετεωρολόγος Επιστημονικός συνεργάτης Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλά για μια εξαιρετική κατάσταση, ασυνήθιστη. «Ενδεχομένως, μιλάμε για πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, αλλά αυτό θα γίνει αντιληπτό πλήρως τις επόμενες ημέρες».

Στην πρόσφατη ιστορία δεν έχουν καταγραφεί τέτοια νούμερα βροχοπτώσεων, με το χαμηλό βαρομετρικό στην Ν. Ιταλία και την Μεσόγειο. Από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας περιμέναμε μεγάλες βροχοπτώσεις, αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πόσο έντονες θα είναι. Γνωρίζαμε τις περιοχές που θα πλήξει.

Σε σχέση με την κλιματική κρίση τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και πιο συχνά.  Δεν μπορούμε να πούμε αν θα επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους φαινόμενα κάθε 4-5 χρόνια, λόγω του Ελ Νίνιο, εξηγεί ο κ. Καραγιαννίδης. Ο Ιανός ήταν ένα μετεωρολογικό χαμηλό με μερικά χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε τη Μεσόγειο και κυρίως την Ελλάδα.

Η νέα κακοκαιρία DANIEL, ένα καιρικό που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες. Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη προκαλούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε μια περιοχή της ηπείρου και θανατηφόρους κατακλυσμούς σε άλλη.

Ο Ιούλιος ήταν πολύ ζεστός μήνας, με μέσες τιμές θερμοκρασίας να ξεπερνούν κατά 2 με 3,5 βαθμούς Κελσίου τις κανονικές τιμές σε όλη τη χώρα. Αυτό συνέβη λόγω της συνεχούς μεταφοράς πολύ θερμών αερίων μαζών στη χώρα μας για δεκαπέντε ημέρες, που συνετέλεσαν στην παράταση των πυρκαγιών  Το αποτέλεσμα ήταν η καταγραφή ενός σημαντικού επεισοδίου καύσωνα μεγάλης του διάρκειας.

Ένα ρεκόρ καύσωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο και το Παρίσι, συνοδεύτηκε από ακραία φαινόμενα, με πλημμύρες που έπληξαν την Ισπανία έως την Δευτέρα. Τα  υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν πως το σύστημα τροφοδοτείται από μεγαλύτερη υγρασία και ενέργεια από την ζεστή Μεσόγειο και κατευθύνεται προς την ενδοχώρα, σε μεγάλα υψόμετρα προκαλώντας ένα σύστημα έντονης καταιγίδας. Φαίνεται πως στο μέλλον τα μηνύματα για απομακρύνσεις των κατοίκων από περιοχές που καίγονται ή πλημμυρίζουν θα είναι πολύ συχνά.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More