Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αραβικός Σύνδεσμος: Ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου με τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ

Η πόλη της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία φιλοξενεί σήμερα Παρασκευή τις εργασίες της αραβικής συνόδου κορυφής, για τριακοστή δεύτερη φορά, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αλλαγών που περιβάλλουν την αραβική περιοχή και τον κόσμο συνολικά.

Η σύνοδος κορυφής της Τζέντα εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο των προσπαθειών των ηγετών των χωρών της περιοχής για επίλυση προβλημάτων και επίλυση εσωτερικών κρίσεων, ξεκινώντας από το παλαιστινιακό, περνώντας από το συριακό φάκελο, τη σουδανική κρίση και τους υπόλοιπους φακέλους όπως η Υεμένη, η Λιβύη και ο Λίβανος.

Στην 32η σύνοδό τους, οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών υπέβαλαν 32 σχέδια ψηφίσματος στους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν τον αραβικό δρόμο.

Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, Πρέσβης Hossam Zaki, δήλωσε ότι η συνάντηση των Αραβικών Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε καλή, ήρεμη και θετική ατμόσφαιρα και η συναίνεση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό όλων των αποφάσεων που υποβλήθηκαν στην αραβική σύνοδο κορυφής.

Ο Ζακί ανέφερε ότι η συνάντηση ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολιτικά θέματα, που σχετίζονται με το κεντρικό ζήτημα, που είναι το ζήτημα της Παλαιστίνης, ή τις διάφορες εξελίξεις στην κατάσταση σε περιοχές κρίσης ή τις ξένες επεμβάσεις στις υποθέσεις των αραβικών χωρών.

Επεσήμανε ότι υπάρχει πακέτο αποφάσεων που έχει καταθέσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο. Οι αποφάσεις που θα παρουσιαστούν στην αραβική σύνοδο κορυφής «είναι αποφάσεις που αφορούν τις αραβικές υποθέσεις στις διάφορες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές τους», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αποτελέσουν ώθηση για κοινή αραβική δράση και ότι θα περιλαμβάνουν καλές συνεισφορές όσον αφορά τη διευθέτηση υφιστάμενων διαφορών και τον μετριασμό των επιπτώσεων τους.

Ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής

Στην κορυφή της λίστας των σχεδίων ψηφισμάτων βρίσκεται το Παλαιστινιακό, πέρα από τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, δεδομένου ότι πρόκειται για το διευρυμένο αραβικό ζήτημα.

Η κρίση του Σουδάν επιβάλλεται, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αραβικών προσπαθειών για την επίτευξη μόνιμης και άμεσης κατάπαυσης του πυρός στο Χαρτούμ και για να επιβεβαιωθεί ότι η κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που δεν ανέχεται τη διεθνοποίηση.

Μετά από απουσία 12 ετών, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας του στις συνόδους κορυφής της Τζέντα, όπου ο φάκελος της συριακής κρίσης στη χώρα για περισσότερο από μια δεκαετία απολαμβάνει θέση μεταξύ των αναμενόμενων αραβικών σχεδίων αποφάσεων, μαζί με αρχείο ανακατασκευής.

Όπως είναι φυσικό, η κρίση της Λιβύης και της Υεμένης δεν θα λείπουν από το τραπέζι της αραβικής συνόδου κορυφής.

Ο φάκελος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης του Λιβάνου.

Η ατζέντα της αραβικής συνόδου κορυφής περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των αραβικών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και η διατήρηση της αραβικής εθνικής ασφάλειας.

Από οικονομικής πλευράς, η επισιτιστική κρίση θα είναι στον αραβικό φάκελο όπως και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που προκύπτουν από την κρίση του Covid -19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More