Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργεντινή: Προβάδισμα 8 μονάδων για τον περονιστή Σ. Μάσα, στον 2ο γύρο των εκλογών, δίνει δημοσκόπηση

Ο υπουργός Οικονομικών Σέρχιο Μάσα, υποψήφιος της συμπολίτευσης, του συνασπισμού των περονιστών, για την προεδρία της Αργεντινής, βρίσκεται μπροστά 8 μονάδες απο τον αντίπαλο του ακροδεξιό Χαβιέρ Μιλέι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενώ απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο του μήνα ως τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ινστιτούτου Analogías, δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη και ο Μάσα φέρεται να συγκεντρώνει το 42% των προθέσεων ψήφου, έναντι 34% του κ. Μιλέι, άκρως φιλελεύθερου υποψήφιου με λόγο επιθετικό, που περιγράφει τον εαυτό του ως «αναρχοκαπιταλιστή», υπόσχεται να χειριστεί τον κρατικό μηχανισμό με «αλυσοπρίονο» και να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Στην Αργεντινή οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με πολλές επικρίσεις λόγω λανθασμένων προβλέψεων κάτι που συνέβη και στον πρώτο γύρο αυτών των εκλογών. Η νέα δημοσκόπηση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Πατρίτσια Μπούρλιτς, υποψήφιας της δεξιάς στον πρωτο γύρο, που τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μιλέι. Δήλωση που όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου, εκπροσωπεί τον εαυτό της και όχι το κόμμα της ή τον συνασπισμό της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης.

Μολαταύτα, ενδέχεται να βοηθήσει τον Χαβιέρ Μιλέι να εξασφαλίσει κάποιες από τις ψήφους της συντηρητικής παράταξης, μολονότι αυτή η τελευταία είναι πολυδιασπασμένη, με συνιστώσες της να εκφράζουν ανοικτά τη διαφωνία τους με την απόφαση της κυρίας Μπούλριτς, που χαρακτηρίστηκε «ανεύθυνη» από ηγέτη κόμματος της συμπαράταξης .

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο Σέρχιο Μάσα, 51 ετών, κεντρώος πολιτικός, προσελκύει από τη δική του πλευρά περί το 15% των ψηφοφόρων που επέλεξαν την κυρία Μπούλριτς.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Analogías διενεργήθηκε το διάστημα 23η-25η Οκτωβρίου σε δείγμα σχεδόν 2.000 ψηφοφόρων. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2,4%.

Άλλες δημοσκοπήσεις αντανακλούν εντελώς αντιφατικές εικόνες. Έρευνα της CB Consultora θέλει τον κ. Μιλέι, 53 ετών, να έχει προβάδισμα 1 μονάδας· άλλη, της Proyección Consultores, φέρει αντιθέτως τον κ. Μάσα να είναι 10 μονάδες μπροστά.

Οι εκλογές διεξάγονται σε ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανησυχίας με χαρακτηριστικά το πελώριο δημόσιο χρέος, τον πληθωρισμό που συγκαταλέγεται στους υψηλότερους στον πλανήτη (138%) και το νόμισμα σε ασταμάτητη υποτίμηση την τελευταία διετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More