Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρκαδία: Προβληματίζουν τα ζητήματα της καστανοκαλλιεργειας – Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καλλιέργεια της καστανιάς που αποτελεί τη σημαντικότερη, αλλά και στην παραγωγή κάστανου στην Αρκαδία φτάνουν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού μαζί με τους συναδέλφους του, υποστηρίζουν ότι η μειωμένη παραγωγή έχει επιφέρει πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους καστανοπαραγωγούς και αυτή πρέπει να αναπληρωθεί πλήρως.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: “… μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές μειωμένης παραγωγής, λόγω της εμφάνισης νέων ασθενειών, μυκήτων και εντόμων, φυτοπαθολογικών και εντομολογικών προβλημάτων (έλκος και σφήκα) , αλλά και των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση, όχι μόνον παρέμεινε ίδια και εφέτος, αλλά επιδεινώθηκε με την προσβολή των κάστανων από τη φαιά σήψη, που προκαλείται από το μύκητα Gnomoniopsiscastanea, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή που ανέρχεται σε ποσοστό 80-90 %. Ταυτόχρονα, η ανάγκη καταπολέμησης των νέων ασθενειών οδηγεί σε περαιτέρω μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο ήδη έχει εκτοξευτεί λόγω της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, στο πετρέλαιο και στο ηλεκτρικό ρεύμα”.

Ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων deminimis στους καστανοπαραγωγούς, η καλλιέργεια των οποίων έχει προσβληθεί από την ασθένεια «φαιά σήψη», προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως για τη φετινή απώλεια της παραγωγής. Ή και χορήγησης οποιαδήποτε άλλης ενίσχυσης από οποιαδήποτε πηγή, ώστε να υπάρξει πλήρης αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματός και αν προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να χρηματοδοτηθεί η απαραίτητη επιστημονική έρευνα, προκειμένου να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της φαιάς σήψης, αλλά και των άλλων ασθενειών της καστανιάς.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More