Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρχίζει την Πέμπτη 16/5 το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας

Αρχίζει αύριο, 16 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο Κιέριον το 42ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου.

Για πρώτη φορά φέτος, πέραν της Καρδίτσας, θα φιλοξενηθεί και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σοφάδων, καθώς και στο ξενοδοχείο “Ναϊάδες” στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.

Σήμερα οι διοργανωτές παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και τη σημασίας της. Παρόντες ήταν ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος κ. Ευθυμιάδης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων π. Π. Καλλιώρας, ο κ. Νίκου ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, η αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Αλειφτήρα, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Καρδίτσας ο κ. Στεργιούλης, ο διευθυντής του 8ου δημοτικού σχολείου Καρδίτσας κ. Σπυρόπουλος, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ξενοδόχων Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Τσάβαλος. Όλοι τους αναφέρθηκαν στη σημασία του φεστιβάλ, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χορωδιακό φεστιβάλ στην Ελλάδα και κάλεσαν τους Καρδιτσιώτες να παρακολουθήσουν αξιόλογες χορωδίες, οι οποίες θα ερμηνεύσουν έργα διαφορετικών εποχών και υφών με συνοδεία οργάνων και μη. Ιδιαίτερα σημαντικό, όπως τονίστηκε, είναι το ότι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση είναι χαμηλή.

Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο κορυφαίο χορωδιακό έργο «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, το οποίο γράφτηκε το 1824 και συμπληρώνονται φέτος διακόσια χρόνια από τη σύνθεσή του. Κάθε χρονιά, όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, η συμμετοχή στο φεστιβάλ, από πλευράς σολίστ, υπερβαίνει τους τριάντα συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.ά.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές μαζί με τις Διεθνείς Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας. Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, θα λάβουν μέρος Χορωδίες και Ορχήστρες από Αττική, Θεσσαλονίκη, Εορδαία, Λιτόχωρο, Ορχομενό, Αγρίνιο, Λουτράκι Κορινθίας, Κέρκυρα, Καστοριά, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Λαμία, Μουζάκι, Σοφάδες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα τιμηθεί ο Πρωτοψάλτης, Χοράρχης, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών, μέλος επιτροπών πτυχιακών και διπλωματικών εξετάσεων και συγγραφέας κ. Περικλής Μαυρουδής για την προσφορά του στη Μουσική Εκπαίδευση και στην ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του δασκάλου, του καθηγητή Βυζαντινής μουσικής στην ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική και εκπαίδευση και στην πολυσχιδή προβολή της χορωδιακής έκφανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα εμφανιστεί και η σχολική Χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, η οποία συμμετείχε στον 8ο Διαγωνισμό Χορωδιών του Νοvi Sad της Σερβίας, ύστερα από πρόταση του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας και του Νίκου Ευθυμιάδη και απέσπασε το πρώτο βραβείο με 95/100 μόρια.

Αναλυτικότερα το αυριανό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

ΣYMMETEXOYΝ :

– Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας υπό την διεύθυνση του Νίκου Μπανιά

– Η Σχολική Χορωδία του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Ντίνας Εγγλέζου

– Η Μικτή Χορωδία του Συλλόγου ¨Καλλιτεχνική Πορεία Ορχομενού¨ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Ζωγράφου

– Η Σχολική Χορωδία «ΜΕΛΙΣΜΑ» του Γυμνασίου Μανιάκων Καστοριάς  υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ταμβάκη

Κοινό έργο : Χορωδιακό έργο  «Ωδή της Χαράς» από την 9η Συμφωνία (1824-2024) του Λ. Β.  Μπετόβεν

Η είσοδος είναι δωρεάν.   

Για την πραγματοποίηση του 42ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας ως συνδιοργανώτρια), ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Σοφάδων (ως συνδιοργανωτής), ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτ. Αρχείου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More