Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βέλγιο

Ο δράστης της επίθεσης που άφησε δύο νεκρούς το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες εξακολουθεί να βρίσκεται σε φυγή, επισήμανε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κροο πριν από λίγο.

Σημείωσε ότι ύποπτος είναι Τυνησιακής καταγωγής και διέμενε παράνομα στο Βέλγιο. Επίσης, ο κ. Ντε Κρόο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και όπως είπε είχε επικοινωνία με τον Σουηδό ομόλογό του.

Eπίσης, ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι επετράπη στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου που ήταν στο στάδιο King Baudouin να επιστρέψουν στο σπίτι τους μόνο όταν κρίθηκε όταν όταν ήταν ασφαλές.

(Photo by JOHN THYS / AFP)

Τόνισε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέλαβε την έρευνα λόγω του πιθανού τρομοκρατικού κινήτρου. Το επίπεδο απειλής βρίσκεται στο 4 στις Βρυξέλλες κάτι που σημαίνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και επιπλέον προστασία για ευαίσθητα σημεία που συνδέονται με τη Σουηδία. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι ζητείται από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Επαγρύπνηση απαιτείται και στην υπόλοιπη χώρα, όπου ισχύει το επίπεδο συναγερμού 3. Θα υπάρξουν επιπλέον έλεγχοι. Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν αργότερα σήμερα, προσέθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών για τον δράστη

«Ο ύποπτος ζήτησε άσυλο τον Νοέμβριο του 2019», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωερικών ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «έλαβε αρνητική απόφαση τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Διαγράφηκε επίσημα από το εθνικό μητρώο στις 12 Φεβρουαρίου 2021». Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν έχει μείνει ποτέ σε κέντρο υποδοχής. Δεδομένου ότι διαγράφηκε από το εθνικό μητρώο, δεν μπόρεσε να εντοπιστεί για να κανονιστεί την επιστροφή του. Δεν παρουσιάστηκε ποτέ από την αστυνομία στο γραφείο μετανάστευσης». 

Το χρονικό της επίθεσης

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ» γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Voici ce que déclare dans une vidéo le probable terroriste de #Bruxelles :

« Salutation islamique Allah Akbar.
Je m’appelle Abdesalem Al Guilani et je suis un combattant d’Allah. Je suis de l’Etat islamique. On aime qui nous aime et on hait qui nous hait.
Nous vivons pour notre… pic.twitter.com/hmjSq7HWBr

— Jean MESSIHA (@JeanMessiha) October 16, 2023

Σε κόκκινο συναγερμό οι Βρυξέλλες

Η βελγική αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ενώ ανέβασε στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση ο δράστης, που διέφυγε και δεν έχει ακόμα συλληφθεί, είναι ο Λασουέντ Αμπντεσλάμ, 45 ετών, Τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Βρυξελλών.

Οι αρχές των Βρυξελλών ανακοίνωσαν ότι την Τρίτη θα ισχύσει τηλεργασία, ώστε να μη χρειαστεί οι πολίτες να κυκλοφορήσουν και τεθούν σε πιθανό κίνδυνο.

Αλεξάντερ Ντε Κρόο: Ζητάμε από τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο μετέβη εσπευσμένα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

«Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, συμπληρώνοντας ότι οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης.

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More