Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστρία: Κομμένο το ζεστό νερό στα σχολεία και τα δημόσια ιδρύματα του Σάλτσμπουργκ για οικονομία

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 11%, η αυστριακή πόλη του Σάλτσμπουργκ αποφάσισε ένα αμφιλεγόμενο μέτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Salzburger Nahrichten», το ζεστό νερό θα «σβήσει» στα δημόσια ιδρύματα, κάτι που σημαίνει και στα σχολεία της πόλης και στα νηπιαγωγεία.

Οι μόνες εξαιρέσεις είναι πυροσβεστικοί σταθμοί, καντίνες, σχολεία για παιδιά με αναπτυξιακή αναπηρία, αποδυτήρια σε νηπιαγωγεία και ντους σε αθλητικές αίθουσες, ανέφερε το Tanjug.

Το γεγονός ότι τα παιδιά σε νηπιαγωγεία και σχολεία θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με κρύο νερό τον επόμενο χειμώνα δεν αποτελεί πρόβλημα για τη γραμματέα της πόλης Martina Berthold.

«Κατά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και κρύο νερό, προκύπτει το ίδιο αποτέλεσμα». Μπορούν να προσαρμοστούν κατάλληλα μέσα για τη διατήρηση της υγιεινής», τόνισε η ίδια.

Είπε ότι το κρύο νερό από τις βρύσες δεν είναι «ποτάμι στο παγωμένο βουνό», αλλά έχει κανονική θερμοκρασία βρύσης, εξήγησε ο Berthold.

Από την άλλη, οι γονείς ανησυχούν και λένε ότι δεν είναι σωστό τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους με κρύο νερό.

«Θα έχει κρύα χέρια και σύντομα δεν θα πλένει πια τα χέρια του», φοβάται η μητέρα, αναφέρει η εφημερίδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι υγιεινολόγοι στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο κρύο νερό, οπότε υπάρχει φόβος ότι θα χρησιμοποιούν περισσότερους χημικούς παράγοντες.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται αν η παροχή του δικτύου ζεστού νερού στο Σάλτσμπουργκ είναι συνδεδεμένη στα δημόσια ιδρύματα και με την θέρμανση κάτι που συμβαίνει σε αρκετές αυστριακές πόλεις.

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είναι δυνατό να ασκηθεί βέτο στην απόφαση των αρχών της πόλης και αν αυτό δεν γίνει, τίθεται σε ισχύ.

Politika.rs

Επιμέλεια – μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More