Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Εξάρθρωση κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών – 45 συλλήψεις

Τρία παιδιά, φερόμενα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν μετά από τεράστια κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας και η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας.

Αυστραλία , Ανταπόκριση: Εμμα Παπαεμμανουήλ

Μέσα σε μια εβδομάδα εκτελέστηκαν 61 εντάλματα έρευνας σε όλη την πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας.

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν περισσότερες από 35.000 φωτογραφίες και βίντεο ανηλίκων.

Σε 45 άτομα έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες  για συνολικά 149 αδικήματα.

Ο ντετέκτιβ της αστυνομίας της Δυτικής Αυστραλίας Γκόρντον Φέρμαν, είπε ότι το υλικό εκμετάλλευσης ανηλίκων ήταν άμεση απόδειξη κακοποίησης ανηλίκων και η αναγνώριση και η διάσωση των παιδιών ήταν η ύψιστη προτεραιότητα για τους αστυνομικούς.

«Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν, διανέμουν ή κατέχουν υλικό εκμετάλλευσης παιδιών μπορεί να πιστεύουν ότι είναι ανώνυμοι και κρύβονται πίσω από έναν υπολογιστή», είπε. “Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι. Μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε, μπορούμε να τους εντοπίσουμε και να τους διώξουμε ποινικά».

Η αστυνομία επιβεβαίωσε επίσης ότι οι κατηγορίες κατοχής υλικού για εκμετάλλευση παιδιών, που είχαν επιβληθεί εναντίον του πρώην δημοτικού συμβούλου της πόλης του Στέρλινγκ, Κιθ Σάρτζεντ και ενός άλλου πρώην υπαλλήλου του δήμου Στέρλινγκ, συνδέονται με την υπόθεση.

Το 2021, το Αυστραλιανό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παιδικής Εκμετάλλευσης  έλαβε περισσότερες από 33.000 αναφορές για παιδική εκμετάλλευση, διπλάσιο αριθμό από το 2019.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής της Δυτικής Αυστραλίας Hamish McKenzie, δήλωσε ότι η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της Εθνικής Εβδομάδας Παιδικής Προστασίας, ήταν η μεγαλύτερη του είδους της, που έγινε ποτέ στην Αυστραλία.

Τόνισε ότι οι αρχές βλέπουν  μια αυξανόμενη σχέση μεταξύ της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας  και της αληθινής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

«Ένας στους 10 παραβάτες που βρίσκουμε ότι έχουν στην κατοχή τους υλικό εκμετάλλευσης παιδιών προσβάλλουν και κακοποιούν σωματικά τα παιδιά, είτε είναι δικά τους παιδιά είτε κάποιου άλλου», είπε χαρακτηριστικά .

“Ενισχύει κάτι που εμείς στην κοινότητα επιβολής του νόμου λέμε εδώ και αρκετό καιρό, ότι αυτό δεν είναι τύπος παθητικού εγκλήματος, αλλά συνδέεται εγγενώς με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση”.

Τόσο ο επιθεωρητής McKenzie αλλά και ο ντετέκτιβ Μάρσαλ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τους εκμεταλλευτές στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι τα τρία παιδιά που διασώθηκαν  ήταν έφηβοι «άγνωστοι» στους φερόμενους παραβάτες.

Ένας 22χρονος στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες  φέρεται να πλήρωσε μια έφηβη για να βιντεοσκοπήσει τον εαυτό της σε σεξουαλικές πράξεις και να του στείλει τα βίντεο. Την είχε στοχοποιήσει μέσω των social media.

«Η υπόθεση δείχνει πώς οι δράστες στοχοποιούν παιδιά μέσω διαδικτυακών δραστηριοτήτων και εισβάλλουν αποτελεσματικά στα υπνοδωμάτιά τους», υπογράμμισε  ο ντετέκτιβ Μάρσαλ.

Είπε επίσης ότι τα κρούσματα «εκβιασμών» αυξάνονται και προέτρεψε τους γονείς και τα παιδιά να γνωρίζουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο.

«Βλέπουμε περισσότερα παιδιά να πέφτουν θύματα αποπλάνησης και μετά να εκβιάζονται για να παράγουν ακόμα πιο ακραίο υλικό, υπό την απειλή ότι εάν δεν συμμορφωθούν,  θα στείλουν  τις φωτογραφίες ή τα βίντεο στην οικογένεια και στους φίλους τους», είπε.

Τέλος προέτρεψε τα παιδιά να μην ντρέπονται να αποκαλύψουν το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην αστυνομία.

«Να μην ντρέπεστε να πείτε στην αστυνομία τι σας συμβαίνει».

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More