Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυστραλία: Χιλιάδες ομογενείς αναμένονται να παραστούν στον αγιασμό των υδάτων

Σίδνεϋ
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας γνωστοποιεί ότι ο κοινός εορτασμός για την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει φέτος στο Σίδνεϋ αύριο Κυριακή 7 Ιανουαρίου στον παραθαλάσσιο χώρο μπροστά από το Carss Park στο ομώνυμο προάστιο της πόλης.

Μετά την θρησκευτική τελετή θα ακολουθήσει ολοήμερο ελληνικό πανηγύρι σε συνδιοργάνωση με την “Βασιλειάδα” της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Αυστραλιανής Περιοχής Πρωτευούσης.

Είναι το επονομαζόμενο Greek Summer Festival, που φέτος ονομάζεται, Epiphany Greek Festival, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η δημοτική σύμβουλος Σίδνεϊ, Άντζελα Βυθούλκα, και ο κ. Παύλος Νικολάου, εκτελεστικός διευθυντής της Business Sydney.

Στο ελληνικό πανηγύρι θα τραγουδήσει η γνωστή ερμηνεύτρια νησιώτικων και γενικότερα παραδοσιακών τραγουδιών, η Στέλλα Κονιτοπούλου. Το φεστιβάλ θα είναι από τις 11 το πρωί, έως αργά το βράδυ.

Από τον Αγιασμό των υδάτων στο Port Melbourne το 2020. Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές/neoskosmos

Μελβούρνη
Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κεντρικός Αγιασμός των υδάτων στη Μελβούρνη θα πραγματοποιηθεί φέτος αύριο Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, στο Princess Pier στο Port Melbourne.

Η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα γίνει στην αποβάθρα, δίπλα από το ιστορικό λιμάνι της πόλης, εκεί που κάποτε έφταναν τα υπερωκεάνια με τους μετανάστες.

Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Βικτώριας αναμένεται να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μαζί με τους ομογενείς.

Αδελαΐδα
Τέλος και στην Αδελαΐδα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων και καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, από τις 12:30μ.μ., στην προβλήτα του Glenelg.

Της τελετής θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, ενώ περισσότεροι από 50 πιστοί αναμένεται να βουτήξουν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό.

Σύμφωνα με τη Διακοινοτική Επιτροπή Νοτίου Αυστραλίας, που οργανώνει τον εορτασμό, την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρωθυπουργός της Πολιτείας, κ. Peter Malinauskas, καθώς και άλλοι τοπικοί, πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, θα ακολουθήσει, όπως πάντα, το παραδοσιακό Ελληνικό Πανηγύρι – Φεστιβάλ του Glenelg, το οποίο και φέτος πραγματοποιείται σε δύο ημέρες, σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου και αύριο Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024, στην καταπράσινη τοποθεσία μπροστά από το Stamford Grand Hotel.

Το ετήσιο φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ενώ περισσότεροι από 120 εθελοντές από τις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Νότια Αυστραλία θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.

Πηγή: Sbs greek – neoskosmos -orthodox times

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More