Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Δεσποτόπουλος: Η Τουρκία βλέπει το ψευδοκράτος σαν δική της προέκταση – Λειτουργεί ως πειρατής (video)

Για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν εξευρεθεί στην Κύπρο και τις αστήρικτες αιτιάσεις τις Τουρκίας που διεκδικεί, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ποσοστό από τους υδρογονανθρακες της κυπριακής ΑΟΖ μίλησαν στην ΕΡΤ ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιπποκράτης Δασκαλάκης.

«Η Τουρκία δείχνει γι’ άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο που είναι ένα πρόσωπο πειρατείας. Δεν έρχονται οι Τουρκοκύπριοι να διαμαρτυρηθούν που μένουν στο νησί. Έρχεται η Τουρκία να διαμαρτυρηθεί για τα κοιτάσματα της Κύπρου και αυτό είναι δηλωτικό του πώς δυστυχώς η Τουρκία βλέπει την Κύπρο. Η Τουρκία βλέπει την Κύπρο, ειδικά το βόρειο μέρος, σαν μια δική της προέκταση» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο διεθνολόγος και ερευνητής στο Τμήμα Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Και όπως πρόσθεσε, ακόμα και οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να αγανακτούν με το καπέλωμα τους από την Άγκυρα. Μιλώντας για «την μεγάλη εικόνα» ανέφερε ότι η Κύπρος  και η Ελλάδα προχωρούν τα ενεργειακά τους σχέδια σε συνεργασία με εταιρείες κολοσσούς. Αναφερόμενος στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ υπενθύμισε ότι δραστηριοποιείται η γαλλική Total.

Προσπαθεί να οικειοποιηθεί πόρους τρίτων με πειρατεία

«Είναι δύσκολο η Τουρκία να δράσει ερχόμενη σε κόντρα με αυτές τις εταιρείες, ακόμα και πρόσκαιρα αν κάνει κάτι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Τουρκία στη Μεσόγειο, παρά το ότι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να αγοράσει γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη, είναι εκτός νυμφώνος.

«Είναι εκτός όχι διότι οι άλλες χώρες έχουμε κάτι με την Τουρκία, αλλά γιατί η ίδια δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και προσπαθεί να οικειοποιηθεί ζώνες και πόρους τρίτων με πειρατεία» δήλωσε. Για να δώσει έμφαση στο επιχείρημά του ο διεθνολόγος ανέφερε ότι η Άγκυρα δυσκολεύεται πολύ στις σχέσεις της με τη Δύση.

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία έχει επιλέξει το ρόλο του «ταραξία» στην περιοχή (video)

«Εάν η Ελλάδα είχε τα χρήματα να αγοράσει F-35 χθες θα τα είχε αγοράσει. Η Τουρκία έχει ξοδέψει τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο και έχει παρόλα αυτά μείνει στη δεκαετία του ’90 εξοπλιστικά, προσπαθώντας να αναβαθμίσει ή να αγοράσει F-16», πρόσθεσε σχολιάζοντας και την στάση που κρατάνε οι Γερμανοί απέναντι στους στενούς συμμάχους τους.

Σχολιάζοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Δεσποτόπουλος ανέφερε ότι «στη Λιβύη έχει βρει μια κυβέρνηση μαριονέτα την οποία τη στηρίζει με χρήματα και με όπλα και έτσι καταφέρνει και κάνει πειρατικές κινήσεις. Αλλά ξέρετε οι πειρατικές κινήσεις δεν πάνε μακριά. Όταν αποκατασταθεί η τάξη στη Λιβύη, όλα αυτά η Τουρκία θα τα βρει μπροστά της από τους ίδιους τους Λίβυους».

Και όπως είπε, οι ενέργειες της Τουρκίας, σε συνεργασία με τη Λιβύη, είναι κινήσεις απελπισίας. Σε αντίθεση, «αυτή την στιγμή Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος έχουν μπει σε ένα φόρουμ συνεργασίας και συνεργάζονται ειρηνικά στη βάση του διεθνούς δικαίου και η μόνη παραφωνία στην περιοχή είναι η Τουρκία».

Για το επιχείρημα της προάσπισης των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και Διευθυντής Μελετών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών,  Ιπποκράτης Δασκαλάκης, δήλωσε ότι το έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

«Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σίγουρα θα το ξαναχρησιμοποιήσει. Δεν ζητάει τίποτα παραπάνω από τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί της Κύπρου. Άρα είναι κι αυτό ένα όπλο στη δική της φαρέτρα, στην οποία φαρέτρα βλέπουμε όπλα τα οποία χρησιμοποιεί και τα οποία είναι πιο επιθετικά και κάποια τα οποία πιθανόν να ακουστούν από τη διεθνή κοινότητα σαν λίγο πιο μετριοπαθή και μπορεί να ιδωθούν με ένα λίγο πιο ευνοϊκό μάτι», σχολίασε ο κ. Δασκαλάκης.

Η ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 ενοχλούσε την Τουρκία

Από την πλευρά του ο κ. Δεσποτόπουλος μίλησε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τις ενέργειες που γίνονται για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

«Η σύμβαση του 2009 ήταν υποδειγματική. Την ενοχλούσε την Τουρκία όπως την ενοχλεί το ότι προχωρούμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Αλβανία για να οριοθετήσουμε ΑΟΖ στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία σύρεται πίσω από τις ελληνικές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Nα σημειωθεί ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Αλβανία είχε δηλώσει ότι έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία καθώς η χώρα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Αιχμές Δένδια για διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία – Ο Ακάρ επιμένει και προκαλεί, σαφής απάντηση της Αθήνας (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More