Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Μηλιού (Διευθύντρια Ερευνών “Αρχιπέλαγος”) στο Πρώτο: Η θαλάσσια ηχορύπανση είναι όλο και πιο έντονη- Επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή (audio)

Για το βαθμό που η ηχορύπανση επηρεάζει τη ζωή των δελφινιών μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoigr» με την Χριστίνα Βίδου, η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας “Αρχιπέλαγος”, κ. Αναστασία Μηλιού.

«Η ηχορύπανση είναι μια μορφή ρύπανσης που δεν την σκεφτόμαστε συχνά. Επηρεάζει πάρα πολύ τη θαλάσσια ζωή και είναι όλο και πιο έντονη χρόνο με το χρόνο, με εξαίρεση το διάστημα της πανδημίας όπου δώσαμε κατά τύχη μια ανάσα στα θηλαστικά. Οι θάλασσες μας έχουν έντονη βοή από μηχανές, ιδίως από ταχύπλοα σκάφη που μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας. Βλέπουμε ότι όταν υπάρχει έντονη όχληση από ανθρωπογενή ηχορύπανση, τα δελφίνια αλλάζουν τις συχνότητες με τις οποίες επικοινωνούν και πάρα πολλές άλλες διαφορές στις επικοινωνίες, για να μπορέσουν να ακουστούν μέσα από όλη αυτή τη ρύπανση που εμείς προκαλούμε», είπε η κ.Μήλιου για το βαθμό που η ανθρωπογενής ρύπανση επηρεάζει προστατευόμενα είδη, όπως τα δελφίνια.

Eπιπλέον, η κ.Μήλιου  τόνισε ότι η τεχνολογία δίνει πάρα πολλά εργαλεία για να γίνει αντιληπτή η έκταση προβλημάτων,όπως αυτό της ηχορύπανσης στη θάλασσα. «Καλό είναι να αξιοποιούμε την τεχνολογία και για να λύνουμε τα προβλήματα ένα ένα και να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους που μπορεί να συνυπάρξει ο τουρισμός και η κίνηση των πλοίων με αυτά τα προστατευόμενα είδη, των οποίων έχουμε την ευθύνη σε αυτή τη χώρα. Τυχαίνει όλοι εμείς να είμαστε τωρινοί διαχειριστές αυτού του τόπου και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην δυνατότητα επιβίωσής τους» , συμπλήρωσε η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου “Αρχίπελαγος”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More