Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βασίλης Παπαστεργιάδης: Ενότητα και συνεργασία με Αυστραλία και Ελλάδα το κλειδί για την ανάπτυξη της ομογένειας στην Αυστραλία

Τη βαθιά αισιοδοξία του για το μέλλον του ελληνισμού στην Αυστραλία εξέφρασε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων στην Αδελαΐδα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας διάλεξης του Δικηγορικού Συλλόγου προς τιμήν του αείμνηστου δικαστή Justin John William Perry,  o οποίος ήταν ο πρώτος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αυστραλίας με ελληνική καταγωγή.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός πρόξενος στην Αδελαϊδα Γιώργος Ψιάχας και πολιτικές προσωπικότητες της ομογένειας όπως ο Τομ Κουτσαντώνης, πολιτειακού υπουργού Συγκοινωνιών και Υποδομών Νότιας Αυστραλίας. 

Η ομιλία του κ. Παπαστεργιάδη είχε ως θέμα «Η ενοποίηση των Ελληνικών Κοινοτήτων και η διατήρηση του Ελληνισμού στην Αυστραλία στις μελλοντικές γενιές». Ο πρόεδρος της  Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη βαθιά αισιοδοξία του για το μέλλον του Ελληνισμού στην Αυστραλία. Επιπλέον, τόνισε την σημαντική συνεισφορά των οργανισμών στην Μελβούρνη που έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας στην Μελβούρνη, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελεί  η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναπτυχθεί η Κοινότητα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προσεγγίσει τα ενδιαφέροντα των νέων Ελληνοαυστραλών, φέρνοντας και νέα μέλη στην Κοινότητα μεταξύ των ομογενών που προέρχονται από μικτούς γάμους.  

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κοινότητας που όπως είπε οδήγησε, σε σημαντικά έργα όπως την κατασκευή του 15οροφου Πολιτιστικού Ελληνικού Κέντρου, εργασίες στο Alphington Grammar, την επέκταση και ανάπτυξη των σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας που προσελκύουν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Προγράμματος Παγκόσμιας Διασποράς (Global Diasporas) και τη δημιουργία της σημαντικής θέσης λέκτορα που δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης. Ο κ. Παπαστεργίου  έθεσε ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και την προώθηση της πολιτισμικής ταυτότητας καθώς και κάθε τι του ελληνικού, λόγος για τον οποίο διοργανώνεται κάθε το Φεστιβάλ Αντίποδες στην καρδιά της Μελβούρνης.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελβούρνης αναφέρθηκε στις  συμφωνίες της Κοινότητας με την Πολιτειακή Κυβέρνηση της Βικτώριας, την Κυβέρνηση της Αυστραλίας καθώς και της Ελλάδας, ανοίγοντας  όπως είπε τον δρόμο για συζητήσεις που αφορούν το μεταναστευτικό και την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη διπλή φορολογία.  Σχετικά με το διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε ότι συνεχίζεται προκειμένου οι δύο πλευρές να είναι σύμμαχοι  στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβληματισμών της Διασποράς, τονίζοντας ότι «η ιδέα της πατρίδας έχει αλλάξει, ιδίως στις νεότερες γενιές. Δεν εμπεριέχει μια νότα νοσταλγίας και μελαγχολίας, αλλά ούτε και απώλειας, αλλά μια αναπτυσσόμενη επιθυμία ανανέωσης».   

Η Ένωση Ελληνοαυστραλών Δικηγόρων είναι το αντιπροσωπευτικό σώμα των Ελλήνων Δικηγόρων στην Αυστραλία. 

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή : Νέος Κόσμος)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More