Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βατικανό: Κηδεία του επίτιμου πάπα Βενέδικτου – Κατάμεστη η Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Με τιμές εν ενεργεία Ποντίφικα τελέστηκε στο Βατικανό η κηδεία του επίτιμου Πάπα Βενέδικτου, σε μια κατάμεστη Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το ύστατο χαίρε στον επίτιμο Πάπα Ράτσινγκερ, σε πρότυπο κηδείας ενός εν ενεργεία Ποντίφικα, έδωσαν περίπου 50.000 πιστοί οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρευρέθηκαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου του Βατικανού. Οι κύριες ομιλίες τελέστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος μάλιστα σηκώθηκε όρθιος από το αναπηρικό του αμαξίδιο για να μιλήσει. Οι προσευχές των πιστών ήταν σε διάφορες γλώσσες, με κύρια τα γερμανικά, μητρική γλώσσα του Βενέδικτου.

Χιλιάδες ιερείς και πλήθος επιτίμων – Παρόν και ο Βίκτορ Όρμπαν

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε χαρακτηριστικά: «βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την ίδια ευλάβεια, σοφία, ευγένεια και αφοσίωση που ο Ράτσινγκερ έδειξε ανά τα χρόνια».

(AP Photo/Ben Curtis)

Στην τελετή παρευρέθηκαν πάνω από 130 καρδινάλιοι, περισσότεροι από 400 επισκόπους και σχεδόν τέσσερις χιλιάδες ιερείς. Μεγάλη η λίστα των επιτίμων, από τους Olaf Scholz, Sergio Mattarella και Giorgia Meloni, έως και την Ισπανή βασιλομήτωρ Σοφία, τους προέδρους της Πολωνίας και της Πορτογαλίας, ενώ παρών ήταν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με την σύζυγό του.

Τρία φέρετρα για τον Βενέδικτο XVI

Η τελετή φέρει 3 φέρετρα: ένα από κυπαρίσσι, ύστερα ένα φτιαγμένο από ψευδάργυρο, και τέλος ένα ξύλινο φέρετρο για την ταφή στα Σπήλαια του Βατικανού. Στο φέρετρο θα τοποθετηθούν μετάλλια, νομίσματα που κόπηκαν κατά τη διάρκεια του ποντιφικάτου του και ένας μεταλλικός κύλινδρος με γραπτό το έργο του ως Πάπας. Η ταφή, όπως τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, “θεωρείται πάντα ιδιωτική” και δεν θα είναι μέρος της ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης. Και ενώ η λειτουργία μόλις τελείωσε, ήδη γίνεται λόγος για αγιοποίηση του Βενέδικτου.

Ανταπόκριση – Ρώμη: Κριστιάν Μαυρής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More