Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βερολίνο: «Διάλογος του Πέτερσμπεργκ για το κλίμα» – Δεσμευτικοί στόχοι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Εκπρόσωποι από 40 περίπου χώρες συνεδριάζουν σήμερα (02.05.2023) και αύριο στο Βερολίνο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, «Διάλογος Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα». Βασικό ζητούμενο είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένας πλανητικός οδικός χάρτης για την ενεργειακή αλλαγή, προκειμένου να γίνει εφικτός ο περιορισμός στους 1,5 βαθμούς της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι η Γερμανία προωθεί δεσμευτικούς παγκόσμιους στόχους για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με τη δραστική επέκταση αυτών των πηγών ενέργειας, ειδικά στην Αφρική, μπορεί ακόμα να επιτευχθεί ο στόχος των 1,5 βαθμών άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία θα αυξήσει την κλιματική βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες σε τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Άλλα 4,3 δισ. ευρώ προγραμματίζονται για φέτος.

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μπέρμποκ περιέγραψε την κλιματική κρίση ως παγκόσμιο κίνδυνο για την ασφάλεια. Η κρίση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρες περιφέρειες και να στερήσει από πολλούς ανθρώπους τα προς το ζην.

Η παγκόσμια έκθεση για το κλίμα δείχνει ότι υπάρχουν τα πολιτικά και οικονομικά μέσα και τις τεχνικές λύσεις για να περιοριστεί η κρίση. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν δραστικά. Ένα κρίσιμο κλειδί για τον στόχο αυτόν είναι ο ενεργειακός τομέας, ο οποίος ευθύνεται για περίπου το 40 τοις εκατό αυτών των εκπομπών παγκοσμίως.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα μεγάλης εμβέλειας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί ότι μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία θα αρχίσουν να μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές CO2, δήλωσε ο Τίμερμανς στο δεύτερο γερμανικό κανάλι «ZDF». Διαφορετικά οι στόχοι για το κλίμα δεν μπορούν να επιτευχθούν. Ο Τίμερμανς τόνισε ότι οι φτωχότερες χώρες πρέπει επίσης να αναλάβουν συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις, ώστε να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις βιομηχανίες τους.

Ο «Διάλογος του Πέτερσμπεργκ για το Κλίμα» που θεσπίστηκε το 2010 είναι ένα φόρουμ συνεργασίας χωρών ως προετοιμασία για την ετήσια παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί για δύο εβδομάδες στα τέλη Νοεμβρίου στο Εμιράτο του Ντουμπάι.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More