Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βερολίνο : Η τριμερής συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά αρχή γερμανικής πρωτοβουλίας

Η τριμερής ελληνο-τουρκο-γερμανική συνάντηση στις Βρυξέλλες σε επίπεδο συμβούλων των ηγετών των τριών χωρών ήταν η αρχή μίας γερμανικής πρωτοβουλίας μεσολάβησης στα ελληνο-τουρκικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο επιβεβαίωσε την συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες η διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος του γερμανού καγκελάριου Γιενς Πλέτνερ.

«Επιβεβαιώνω τη συνάντηση στις Βρυξέλλες», απάντησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης και της Καγκελαρίας στο Βερολίνο, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, σε ερώτηση της ΕΡΤ. «Τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο τούρκος πρόεδρος είχαν εκφραστεί θετικά στο ερώτημα, εάν θα βοηθούσε μία μεσολάβηση της Γερμανίας. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές», πρόσθεσε ο γερμανός εκπρόσωπος. Για το περιεχόμενο των συζητήσεων απέφυγε να πει ο,τιδήποτε επικαλούμενος το απόρρητο του «εμπιστευτικού χαρακτήρα της συνομιλίας».

Στην ερώτηση αν είναι η συνάντηση της Παρασκευής συνιστά έναρξη μιας γερμανικής πρωτοβουλίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή είναι η ελπίδα» και σημείωσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις». Αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι «εμπιστευτικά».

Σημειώνεται ότι η γερμανική πρωτοβουλία εκδηλώνεται μετά την επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα και σε μια συγκυρία που επαναλαμβάνονται οι απειλές του τούρκου προέδρου Ραγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More